Mentás zöldborsó-krémleves mozzarellagolyókkal
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 80 + 20 dkg zöldborsó
- 1 liter víz (vagy leszűrt húsleves)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 2-3 szál friss menta
- 3 dl főzőtejszín
- olaj
- 20 dkg mini mozzarella (2 zacskó)
A 80 dkg borsót feltesszük főni a vízben. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd megsózzuk. Amikor a borsó megpuhult, hozzáadjuk a mentaleveleket, majd az egészet összeturmixoljuk. Végül belekeverjük a tejszínt, felforraljuk a levest. Serpenyőben, kevés olajon, magas hőfokon megdinszteljük a maradék 20 dkg zöldborsót. A mozzarellagolyókat tálakba helyezzük, majd rászedjük a forró krémlevest, és beleszórjuk a párolt zöldborsót.
Grillkolbász sült káposztával és kurkumás kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- frissen őrölt bors
- 20 dkg kuszkusz
- 50 dkg lila káposzta
- olívaolaj
- 5-6 evőkanál balzsamecet
- 80 dkg grillkolbász
Öt deci vizet felforralunk az összezúzott fokhagymával, megsózzuk, hozzáadjuk a kurkumát és frissen őrölt borsot. Amint felforrt, beleszórjuk a kuszkuszt, levesszük a tűzhelytől, lefedve 5-6 percet állni hagyjuk. Utána leöntjük róla (ha maradt) a vizet, újra lefedjük, és 15-20 percet állni hagyjuk a gőzben. Közben a káposztát cikkekre vágjuk, olívaolajjal megcsepegtetjük, és forró kontaktgrillben (vagy rácsos serpenyőben, esetleg faszénen) ropogósra sütjük. Tálra szedjük, balzsamecettel meglocsoljuk, megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A grillkolbászokat készre sütjük (ha serpenyőben sütjük, kevés olajon), kuszkusszal és káposztával tálaljuk.
Sertéskaraj csípős szalámival és cheddar sajttal, sült burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sertéskarajfilé
- 30 dkg csípős paprikás szalámi, szeletelve
- 40 dkg cheddar sajt, szeletelve
- 8 közepes (új)burgonya
- só
- olívaolaj
A sertéskarajt 4-5 milliméterenként bevágjuk úgy kb. a kétharmadáig, hogy az alsó felén egyben maradjon. Minden szelet közé 4-4 karika szalámit és 2-2 szelet sajtot teszünk. (Zsineggel érdemes hosszában és keresztben egyszer átkötni a húst, hogy ne nyíljon szét sülés közben.) Ízlés szerint sózhatjuk, de nagyon enyhén, mert a szalámi sós! A burgonyát alaposan megmossuk, sóval és olívaolajjal bedörzsöljük. A karajjal együtt tepsire rakjuk, 2 dl vizet öntünk alá, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 40 perc alatt megsütjük.