Csilis kukorica-krémleves pattogatott kukoricával, pirított baconnel
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg főtt kukorica (kb. 3 cső kukorica)
- 15 dkg szeletelt bacon
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 3 dl főzőtejszín
- fél citrom facsart leve
- só, frissen őrölt bors
- 1 zacskó mikróban elkészíthető pattogatott kukorica
- 1-2 darab csilipaprika
A héjától megfosztott kukoricát lobogva forró sós vízben 10-15 percig főzzük, majd levágjuk róla a szemeket. A bacont apróra kockázzuk, közepes lángon megpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk az olívaolajat, megpároljuk a felkarikázott újhagymát, majd a kukoricaszemeket is megforgatjuk rajta. Felöntjük kb. 8 dl vízzel, 5 perc alatt készre főzzük. Leturmixoljuk, ha maradt benne zavaró héjdarab, szűrőn átnyomjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a citrom kifacsart levét, sóval, borssal ízesítjük, összemelegítjük. Pattogatott kukoricával, a pirított szalonnával és frissen felkarikázott csilivel kínáljuk. (Aki szeretné, bele is főzheti a csilit, mikor hozzáadja a kukoricát.)
Sárgadinnyés, sonkás spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 dl főzőtejszín
- só, bors
- 50 dkg sárgadinnye
- 50 dkg spagetti
- 8 szelet pármai vagy serrano sonka
A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd rátesszük a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, gazdagon megborsozzuk, és miután felforrt, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott sárgadinnyét, 2-3 perc alatt összeforraljuk. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a sárgadinnyés szósszal, majd tálaláskor a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.