Babos babsaláta
Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra hűlési idő, 1 adag: 158 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g fejteni való bab
- 250 g zöld hüvelyű bab (ceruzabab)
- 2 kis fej hagyma
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál (lila) újhagyma
- só, 10-12 szem bors
- fél citrom leve
- 1 kis babérlevél
- 1 nagyobb ág borsikafű
- 400 g paradicsom
- 150 g mozzarellagyöngy
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 bazsalikomlevél
Az öntethez:
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 kávéskanál csípős mustár
- só, bors
- 4 evőkanál extra vergine olívaolaj
A kétféle babot és a zöldségeket megtisztítjuk, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, meghintjük fél kávéskanál sóval és a citromlével.
A babféléket bő vízben, külön-külön edényben (nem azonos a főzési idejük!), 1-1 kis fej hagymával, 2-2 gerezd fokhagymával feltesszük főni. A fejtett babot a babérlevéllel és a teatojásba zárt borssal, a zöldbabot a borsikafűvel és egy kevés sóval ízesítjük, puhára főzzük.
Az öntethez elkeverjük a borecetben a mustárt, ízlés szerint frissen őrölt borsot, az apránként hozzáadott olívaolajat és 1 kis merőkanál főzőlét. Azonnal forrón beleforgatjuk a leszűrt fejtett babot, lefedjük, és hagyjuk kihűlni. A leszűrt zöldbabot összeforgatjuk az újhagymával, szintén hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a paradicsomokat felkarikázzuk, tálra rendezzük. Két külön halomban mellészedjük a fejtettbab- és zöldbabsalátát, megszórjuk a félbevágott mozzarellagyöngyökkel, végül a felaprózott petrezselyemmel, bazsalikommal díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Köret- vagy egytálsalátaként kínálhatjuk.
Csokoládés-meggyes szelet (brownie)
Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra, 1 szelet: 211 kcal
Hozzávalók 30 szelethez:
- 2 üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g / üveg)
- 200 g meggylekvár
- 300 g étcsokoládé (70%-os)
- 250 g vaj/margarin
- 350 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 7 tojás
- só
- 450 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
- néhány menta-/citromfűbóbita
A meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük, lazán beleforgatjuk a lekvárba. A csokoládét kisebb darabokra vágjuk, majd a vajjal/margarinnal együtt gőz fölé állított habüstben felolvasztjuk, sima krémmé keverjük, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30 × 40 cm-es, (pl. a sütőbe való) peremes tepsit. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. A langyosra hűlt csokoládéban egyenként eldolgozzuk a tojásokat és egy csipet sót, aztán hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, végül a lisztet.
Egyenletesen a tepsibe simítjuk a masszát, arányosan elosztva, nagyobb foltokban a tetejére szedjük a meggyet, és 180, légkeveréssel 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral lazán letakarjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát.
Tálalás előtt kisebb hasábokra/kockákra vágjuk, tálra rendezzük, meghintjük fátyolnyi porcukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal vidámítjuk.
Tipp: 1-2 gombóc vaníliafagylaltot is kínálhatunk hozzá.