A „jövevények”, azaz a paradicsom, a paprika, a burgonya, a kukorica, a bab, illetve a csokoládé és a vanília nélkül ma szinte el sem tudnánk képzelni az ételeinket, pedig – noha olykor kerülővel, olykor kalandos utazás vagy némi furfang segítségével – csak mintegy ötszáz éve kerültek az európai asztalokra. Lajos Mari receptjei.

Babos babsaláta

Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra hűlési idő, 1 adag: 158 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g fejteni való bab
  • 250 g zöld hüvelyű bab (ceruzabab)
  • 2 kis fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál (lila) újhagyma
  • só, 10-12 szem bors
  • fél citrom leve
  • 1 kis babérlevél
  • 1 nagyobb ág borsikafű
  • 400 g paradicsom
  • 150 g mozzarellagyöngy
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8-10 bazsalikomlevél

Az öntethez:

  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 kávéskanál csípős mustár
  • só, bors
  • 4 evőkanál extra vergine olívaolaj

A kétféle babot és a zöldségeket megtisztítjuk, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, meghintjük fél kávéskanál sóval és a citromlével.

A babféléket bő vízben, külön-külön edényben (nem azonos a főzési idejük!), 1-1 kis fej hagymával, 2-2 gerezd fokhagymával feltesszük főni. A fejtett babot a babérlevéllel és a teatojásba zárt borssal, a zöldbabot a borsikafűvel és egy kevés sóval ízesítjük, puhára főzzük.

Az öntethez elkeverjük a borecetben a mustárt, ízlés szerint frissen őrölt borsot, az apránként hozzáadott olívaolajat és 1 kis merőkanál főzőlét. Azonnal forrón beleforgatjuk a leszűrt fejtett babot, lefedjük, és hagyjuk kihűlni. A leszűrt zöldbabot összeforgatjuk az újhagymával, szintén hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a paradicsomokat felkarikázzuk, tálra rendezzük. Két külön halomban mellészedjük a fejtettbab- és zöldbabsalátát, megszórjuk a félbevágott mozzarellagyöngyökkel, végül a felaprózott petrezselyemmel, bazsalikommal díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Köret- vagy egytálsalátaként kínálhatjuk.

Csokoládés-meggyes szelet (brownie)

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra, 1 szelet: 211 kcal

Hozzávalók 30 szelethez:

  • 2 üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g / üveg)
  • 200 g meggylekvár
  • 300 g étcsokoládé (70%-os)
  • 250 g vaj/margarin
  • 350 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor (12 g)
  • 7 tojás
  • 450 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
  • néhány menta-/citromfűbóbita

A meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük, lazán beleforgatjuk a lekvárba. A csokoládét kisebb darabokra vágjuk, majd a vajjal/margarinnal együtt gőz fölé állított habüstben felolvasztjuk, sima krémmé keverjük, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30 × 40 cm-es, (pl. a sütőbe való) peremes tepsit. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. A langyosra hűlt csokoládéban egyenként eldolgozzuk a tojásokat és egy csipet sót, aztán hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, végül a lisztet.

Egyenletesen a tepsibe simítjuk a masszát, arányosan elosztva, nagyobb foltokban a tetejére szedjük a meggyet, és 180, légkeveréssel 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral lazán letakarjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát.

Tálalás előtt kisebb hasábokra/kockákra vágjuk, tálra rendezzük, meghintjük fátyolnyi porcukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal vidámítjuk.

Tipp: 1-2 gombóc vaníliafagylaltot is kínálhatunk hozzá.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .