Náray Tamás Zarah-trilógiájában az európai konyhák számos ínycsiklandó finomságával találkozunk. A szerző nemrég nemrég megjelent szakácskönyvéből ezeket már az olvasók is elkészíthetik.

Túrós-áfonyás kráter torta

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 200 g görög joghurt
  • 1 tasak sütőpor
  • 180 g búzaliszt
  • 30 ml kukoricaolaj
  • a túrós masszához:
  • 350 g tehéntúró
  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 2 tojás
  • 4 púpozott evőkanál búzadara
  • 100 g kék áfonya
  • a forma kikenéséhez:
  • 30 g vaj
  • 2 evőkanál búzaliszt

a tálaláshoz:

  • porcukor
  • friss áfonya

A tésztához a tojásokat a cukorral és a sóval habosra verjük, majd a joghurtot belekeverjük. A sütőporral összeszitált lisztet beleforgatjuk, majd az olajat beledolgozzuk, és félretesszük. A túrót a cukorral, a vaníliával és a tojásokkal habosra keverjük, majd a búzadarát hozzáadjuk, azután a megmosott egész áfonyát is beleforgatjuk. A tésztát kilisztezett, kivajazott, 20 cm átmérőjű kerek sütőformába simítjuk. A sokkal lágyabb túrós masszát pedig merőkanál segítségével a közepébe merjük (mindig csak a közepébe), ezzel a túrós keverék a tésztát széttolja, és egyben marad benne. A süteményt 180 °C-os sütőben 40−50 perc alatt megsütjük. Azután kivesszük, és látható, hogy a kétféle keverék állagának különbsége miatt jól kivehető kráterszerű mélyedés lesz a sütemény közepén.

Amikor felvágjuk, a torta közepe lágy, krémes marad, benne a finom áfonyával. Porcukorral meghintve és áfonyával megszórva kínáljuk.

Szicíliai mandulatorta

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 tojásfehérje
  • 80 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 g mandulaliszt

a töltelékhez:

  • 4 tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 100 ml habtejszín
  • 125 g vaj

a díszítéshez:

  • 50 g szeletelt mandula

A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A mandulalisztet a tojáshabba forgatjuk, majd két részre osztjuk, és mindkét adagot külön 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben 25−30 perc alatt aranybarnára sütjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, a tejszínt ráöntjük, majd alacsony hőfokon egy kicsit sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. Közben a mandulát megpirítjuk. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt tejszínes krémet hozzáadjuk, és alaposan összekeverjük. Azután a krémet hűtőben 1 órát pihentetjük. A megsült tésztalapokat a krém felével megtöltjük, a maradékot a tetejére és az oldalára kenjük, majd a pirított mandulával megszórjuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .