Túrós-áfonyás kráter torta
Hozzávalók:
a tésztához:
- 2 tojás
- 100 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 200 g görög joghurt
- 1 tasak sütőpor
- 180 g búzaliszt
- 30 ml kukoricaolaj
- a túrós masszához:
- 350 g tehéntúró
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál vaníliaaroma
- 2 tojás
- 4 púpozott evőkanál búzadara
- 100 g kék áfonya
- a forma kikenéséhez:
- 30 g vaj
- 2 evőkanál búzaliszt
a tálaláshoz:
- porcukor
- friss áfonya
A tésztához a tojásokat a cukorral és a sóval habosra verjük, majd a joghurtot belekeverjük. A sütőporral összeszitált lisztet beleforgatjuk, majd az olajat beledolgozzuk, és félretesszük. A túrót a cukorral, a vaníliával és a tojásokkal habosra keverjük, majd a búzadarát hozzáadjuk, azután a megmosott egész áfonyát is beleforgatjuk. A tésztát kilisztezett, kivajazott, 20 cm átmérőjű kerek sütőformába simítjuk. A sokkal lágyabb túrós masszát pedig merőkanál segítségével a közepébe merjük (mindig csak a közepébe), ezzel a túrós keverék a tésztát széttolja, és egyben marad benne. A süteményt 180 °C-os sütőben 40−50 perc alatt megsütjük. Azután kivesszük, és látható, hogy a kétféle keverék állagának különbsége miatt jól kivehető kráterszerű mélyedés lesz a sütemény közepén.
Amikor felvágjuk, a torta közepe lágy, krémes marad, benne a finom áfonyával. Porcukorral meghintve és áfonyával megszórva kínáljuk.
Szicíliai mandulatorta
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
- 150 g mandulaliszt
a töltelékhez:
- 4 tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 100 ml habtejszín
- 125 g vaj
a díszítéshez:
- 50 g szeletelt mandula
A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A mandulalisztet a tojáshabba forgatjuk, majd két részre osztjuk, és mindkét adagot külön 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben 25−30 perc alatt aranybarnára sütjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, a tejszínt ráöntjük, majd alacsony hőfokon egy kicsit sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. Közben a mandulát megpirítjuk. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt tejszínes krémet hozzáadjuk, és alaposan összekeverjük. Azután a krémet hűtőben 1 órát pihentetjük. A megsült tésztalapokat a krém felével megtöltjük, a maradékot a tetejére és az oldalára kenjük, majd a pirított mandulával megszórjuk.