Padlizsánlegyező
Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra. 1 adag: 310 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb padlizsán
- só, bors
- 500 g apró, kemény paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 szem kimagozott zöld olívabogyó
- 4-5 ek. classico olívaolaj
- 1 ek. szárított oregánó
- 5 szál petrezselyem
A padlizsánok szárát levágjuk, törzsüket hosszanti irányban vékony szeletekre bemetsszük úgy, hogy a szár felőli 4-5 cm egyben maradjon. Bedörzsöljük sóval, majd szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyjon (1 óra).
A paradicsomok szárcsonkját kivágjuk, 1/2 cm vastagon felszeleteljük őket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát 1 cm-es karikákra vagy karcsú gerezdekre szeljük, és kissé besózzuk.
A padlizsánt leöblítjük, jól kinyomkodjuk. Imitt-amott megkenjük a szeleteket egy kevés áttört fokhagymával, közéjük csúsztatjuk-állítjuk a paradicsomkarikákat, amelyektől legyezőszerűen kissé kinyílnak.
Kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat, hogy a padlizsánlegyezők éppen csak elférjenek benne, azaz kissé megtámasszák egymást. Köréjük és a tetejükre szórjuk a hagymát és az olívabogyót, meglocsoljuk a maradék olajjal, végül meghintjük frissen őrölt borssal és az oregánóval. Alufóliával betakarjuk, 180 °C-os sütőben 1 órán át pároljuk, aztán fedetlenül további 20 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Melegen-hidegen egyaránt finom.
Padlizsános sertészelet
Elkészítési idő: 1 óra. 1 adag: 531 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 vékony szelet kicsontozott sertéskaraj (kb. 600 g)
- 1 kk. pizza-fűszerkeverék
- 2 + 2 + 1 ek. olaj
- 2 közepes padlizsán (400 g)
- só, bors
- 500 g paradicsom
- 600 g burgonya
- 20-22 nagyobb bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1/2 piros húsú paprika
- 2 gombóc mozzarella (250 g)
Meghintjük a húst a fűszerrel, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és betesszük a hűtőbe. A padlizsánokat felkarikázzuk, 30 percre erősen besózzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A bazsalikomot és a fokhagymát 2-3 ek. főzőlével péppé zúzzuk. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük 2 ek. olajjal és 200 °C-os sütőben 10 pecig sütjük. 1 ek. olajjal 5 percig főzzük a paradicsom felét, sóval, borssal ízesítjük.
A burgonyát leszűrjük, megtörjük a forró tejszínnel, belekeverjük a bazsalikompépet, melegen tartjuk, majd tálaláskor megszórjuk a felkockázott paprikával.
A hússzeleteket az olajjal együtt serpenyőbe tesszük, megsózzuk, borssal megszórjuk, oldalanként 3 percig pirítjuk. Tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a paradicsommártással, betakarjuk a padlizsánnal, a nyers paradicsommal és a felkarikázott mozzarellával. 200 °C-os sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad (10 perc). A burgonyapüré kíséretében tálaljuk.