Porcsinból készül a zöldségkrém, rózsából a lekvár, csalánból a citromos süti, árvácskával, snidlingvirággal, sárgarózsa-szirommal és pitypanglevéllel a fűszervaj: Bukovicsné Békefi Daisy, a vadnövények szerelmese a közösségi média egyik legüdébb jelensége, akinek online füvészkönyve nagyanyáink bölcs tudását hozza vissza a köztudatba.

– A szüleim, bár budapestiek, sok évvel ezelőtt úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a fővárost, és az Alföldön, lakott területtől távol, egy erdő mellett vásároltak egy tanyát, rajta egy régi, romos vályogházzal. Itt kezdtek biogazdálkodással foglalkozni – meséli Bukovicsné­ ­Békefi Daisy, a greens_of_daisy Instagram- és TikTok-oldal megálmodója. – Igazi úttörőnek számítottak, abban az időben ugyanis még nem volt túl népszerű a környezettudatosság, a fenntartható életmód. Nemcsak a kertészkedés során nem használtak vegyszereket, de a háztartásban sem. Szelektíven gyűjtötték a szemetet, komposztáltak, környezetbarát szerekkel mostak és mosogattak, az étkezésben pedig kerülték a tartósítószereket.
A százszorszépről elnevezett Daisy (a virág neve angolul daisy – a szerk.) gyerekkorát a természetben töltötte, természetgyógyász édesanyjától pedig komoly tudásra tett szert.
– Emlékszem, óvodás voltam, amikor a csoportban a gyógynövényekről tartottam előadást, megmutattam, hogy a bogárcsípést melyik növénnyel kell bedörzsölni, a porcsin dézsmálásával pedig bevezettem ovistársaimat a gazevésbe – emlékszik vissza. Daisy szülei szemléletmódját vitte tovább, és bár férjével elgondolkodtak azon, hogy a gyerekek miatt beköltöznek a városba, végül arra jutottak, sokkal többet nyernek azzal, ha vidéken nőhetnek fel. Maradtak hát az Alföldön, közel a szülei birtokához.

Nagyanyáink füveskönyvei

Daisy a gimnázium után kertészeti egyetemen folytatta tanulmányait, és a gyógynövényekre specializálódott.
– Egy mezőgazdasági egyetemen elsősorban a gyomnövények irtásáról tanulunk, ám én azok étkezési és gyógyászati felhasználását kutattam. A szakdolgozatomat is ebből írtam. A gyomnövénynek nevezett növények talán azért állnak ennyire közel hozzám, mert ahogy már az elnevezés is sejteti, mostoha, alul­értékelt növényekről van szó. Ahogy azonban egyre mélyebbre ástam magam a szakirodalomban, annál több érdekességet találtam – mondja Daisy, aki több száz éves könyvek, gyűjtemények olyan tudásanyagát porolta le, amely kiállta az idő próbáját, ma pedig követői tízezrei olvashatják és alkalmazhatják mindezt.
Elmagyarázza, hogy a gyom és a gaz nem tudományos fogalmak, csak nézőpont kérdése, mit nevezünk annak.
– Általában azt a növényt soroljuk ide, amely olyan helyen nő, ami zavar bennünket, vagyis „rossz helyen van”. Ha kiragadjuk a mezőgazdasági termelésből, ahol tényleg hátráltatja a haszonnövények fejlődését, és önmagában vizsgáljuk meg, láthajuk, hogy ehető, egészséges, gyógyhatása is van, vagyis inkább gyógynövény, mint gaz. Ez olyannyira igaz például a porcsinra, hogy a patikában étrend-kiegészítőként árulják súlyos ezrekért, ómega-3 zsírsav tartalma ugyanis nagyon magas. Ugyanez igaz a tyúkhúrra is, míg sokaknak sok bosszúságot okoz, mások ennek segítségével ­sikeresen fogynak.
Daisy a közösségi oldalain komoly „reklámot” csinál ezeknek a vadnövényeknek, tyúkhúrból készíti a pesztót, libatopból a levest és pásztortáskából a salátát, online receptes füveskönyve szinte kimeríthetetlen.
– Csalán, tyúkhúr, turbolya, madársóska: olyan gyakori növények ezek, amelyek mindenki számára elérhetők, és sokrétűen lehet használni őket. A kedvencem a csalán, ami egyrészt gyógynövény, szárított formában ismerjük leginkább, én azonban a legtöbbször főzéshez és sütéshez használom. Bár nyersen szúrós és nem túl kedvelt növény, pont úgy kell elkészíteni, mint a spenótot, még az íze is ugyanolyan lesz. A különbség, hogy a spenóttal ellentétben a csalán sokkal több vasat tartalmaz, de nincs benne oxálsav, ami miatt­ a spenót túl gyakori fogyasztása nem ajánlott. A titok, hogy az előkészítés során öt-tíz percig forralni kell, hogy teljesen elveszítse szúrósságát – magyarázza az influenszer, aki legutóbb körtelevet készített, kamrájában pedig a hagyományos befőttek és lekvárok mellett olyan ínyencségek sorakoznak, mint zölddió-befőtt, rózsalekvár, zöldségpástétom vagy lecsó. – Ha valamilyen növénynek épp szezonja van, akkor azt biztosan felhasználom, elvégre egészséges, vegyszermentes, egy karnyújtásnyira van, ráadásul nem kerül semmibe. ­Azt talán mondanom sem kell, hogy az én konyhámban minden vegyszer és tartósítószer nélkül készül.

Digitális természetszeretet

Daisy nem csak a vadnövényeket gyűjti, gyümölcsöket, zöldségeket és olyan virágokat is hasznosít, mint a rózsa vagy a vérehulló fecskefű. Érzékeny bőre miatt kezdett el natúrkozmetikumokkal is foglalkozni, termékeiben többek között az ibolya, a százszorszép, a csipkebogyó és a mályvavirág erejét ötvözi.
– A fiatalokat érdekli ez a téma, sokan írnak, fotókat küldenek, és megosztják, mi hogyan működött náluk, legyen az fenyőrügycukor vagy épp virágokkal díszített focaccia – mondja, és elárulja, az online platformok működtetése egyáltalán nem megerőltető, hiszen a mindennapok szülik a tartalmakat. – Tegnap nem azért főztem be körtelevet, hogy legyen tartalmam, hanem azért lett tartalmam, mert épp befőztem.
Daisy nem győzi hangsúlyozni, bár tudatosan élnek, nincsenek merev szabályok, pont úgy telnek a mindennapjaik, mint mindenki másnak, csak egy ­kicsit talán jobban ragaszkodnak a természethez.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .