——–SZPONZORÁLT TARTALOM———
A mediterrán étrend a Földközi-tenger térségében élők hagyományos táplálkozási szokásaira épül: a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, diófélékre, olajos magvakra, feldolgozatlan gabonafélékre, friss vagy szárított fűszernövényekre, gyógynövényekre, halakra, tengeri herkentyűkre, mérsékelt húsfogyasztásra, mértéktartó borfogyasztásra és az olyan telítetlen zsírokra, mint amilyen az olívaolaj.
A mediterrán étrend elsősorban növényi alapú, az állati eredetű összetevők nagyrészt pedig halból, sovány baromfiból, valamint minimális mennyiségű tejtermékből adónak össze. Tudományos kutatások megannyiszor bebizonyították már, hogy alacsonyabb a depresszióra való hajlam és a cukorbetegség kockázata, valamint a krónikus- és rákos megbetegedések aránya azokban az országokban, ahol az alapvető étkezési szokások a mediterrán diéta köré épülnek, és ahol kevesebb szerep jut a cukornak, valamint a feldolgozott, finomított élelmiszereknek. A friss, teljes értékű alapanyagokkal teli étrend csodát tesz az aggyal, a szívvel, sőt, a szakértők szerint az elhízás ellen is hatékonyabb megoldást jelent, mint a legtöbb, megvonással és szigorú kalóriaszámlálással járó fogyókúrás módszer.
Az UNESCO által kulturális örökségként elismert mediterrán étrend hosszú évek óta előkelő helyet foglal el a legegészségesebb és legkönnyebben tartható diéták listáján, hiszen a fókusz elsősorban a teljes értékű élelmiszerekre, a gazdag fehérjeforrásokra, a magas rostbevitelre és az egyszeresen telítetlen zsírokra helyeződik. És ez még nem minden.
A mediterrán étrend önmagában ugyanis túlmutat az egészséges összetevőkön, hiszen alapvető jellemzői között szerepel az étkezésekhez köthető közösségi interakció is, lévén, hogy az étel megosztása, közös elfogyasztása a mediterrán térséghez tartozó országok szokásainak alapját képzi. Nem beszélve arról, hogy az UNESCO definíciója szerint a mediterrán konyhában bizonyos alapanyagok felhasználása a biodiverzitás tiszteletben tartásával történik, amely az olyan hagyományos mesterségek fejlődését és megőrzését is támogatja, mint amilyen a helyi halászat és a mezőgazdaság. Mondhatni, az egészség, a fenntarthatóság és a gasztronómiai élvezetek kéz a kézben járnak minden olyan országban, ahol a tányérról a mediterrán konyha sokszínűsége köszön vissza ránk.
Mediterrán gasztroélmény Horvátországban
Némi odafigyeléssel – és a főzés örömén keresztül – a saját konyhánkat is megtölthetjük a napsütötte tengerparti vidékek alapvető finomságaival. Ugyanakkor a frissesség és az ár-érték arány nagyon nem mindegy, így a külföldi üdülések során mindenképp megéri kihasználni az adott ország gasztronómiai előnyeit. A tipikus, valódi mediterrán étrendért szerencsére pedig nem feltétlenül kell messzire utaznunk, hiszen Horvátország tengerparti régiói nagyrészt e népszerű diéta alapelveit követik.

Fotó: Julien Duval
A halak, a tenger gyümölcsei, a helyi olívaolaj, a szezonális zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek, a gabonafélék és az olyan mediterrán diétára jellemző fűszerek, mint a rozmaring, a levendula, a babérlevél, a bazsalikom és a kakukkfű, kiemelt szerepet kapnak a horvát konyhában is. Különösen Brač és Hvar szigetén, ahol a mediterrán alapanyagok évszázadok óta játszanak meghatározó szerepet, hála a hagyományoknak és a helyi gazdaságoknak, amelyek természetes módon, alapjaiban kapcsolódnak a világ legkiegyensúlyozottabb étrendjéhez.
Mindkét szigeten évszázadok óta termesztik az olajbogyót és a szőlőt, amelyek széles körben kerülnek felhasználásra a helyi konyhában. Ráadásul, mint minden tengerparti vidéken, úgy Brač és Hvar szigetén is mindennapos élelmiszernek számítanak a friss halfélék és a tenger gyümölcsei.
5 mediterrán fogás, amit ne hagyj ki, ha a horvát tengerparton jársz
Horvátországban úgy tartják, hogy egy hal háromszor úszik: egyszer a tengerben, majd az olívaolajban, végül pedig a fehérborban. Mondhatni, nem véletlen, hogy az ország előkelő helyet foglal el a minőségi és egészséges gasztronómiai célpontok listáján. Így töltsünk bármennyi időt is az Adriai-tenger meseszép partjainál, mindenképp megéri megtapasztalni a helyi éttermek és családi gazdaságok vendégszeretetét is, ahol a hamisítatlan mediterrán alapanyagoknak, fogásoknak se szeri, se száma.
A hagyományos horvát konyha gazdag és változatos, tehát bármerre is vesszük az irányt, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges alapanyagokból és mennyei ízekből nem szenvedünk majd hiányt.
1. Peka
A peka Horvátország egyik ikonikus étele, amely a saját levében párolódik és sül – így lesz igazán omlós és ízletes. Jellemzően nyitott kandallóban, cserépedényben vagy sütőharangban készül húsból vagy tengeri herkentyűkből, amit burgonyával, illetve más zöldségek, fűszerek hozzáadásával tesznek igazán aromássá. A tenger gyümölcseiből készült változattal leginkább a tengerparti régiókban találkozhatunk.

Peka (fotó: Maja Danica Pečanić)
2. Crni rižoto
A tintahal tintája a mediterrán konyha egyik legértékesebb alapanyaga – mély, bársonyos, krémes textúrát és umamiban gazdag ízt kölcsönöz a rizottónak. Nem véletlen tehát, hogy a tenger gyümölcseiből készült crni rižoto (fekete rizottó) – amely éjfekete színét a tintahal-tintának köszönheti – különösen népszerű fogás Horvátország mediterrán régióiban.

Crni rižoto (fotó: Maja Danica Pečanić)
Az alaprecept szerint az apróra vágott hagymát, fokhagymát olívaolajon pirítják, majd hozzáadják a tintahalat, a tengeri herkentyűket, a fehérbort, a rizst, a tengeri herkentyűk levét, a főzés végén pedig a tintahal tintáját. A különleges fogást tálaláskor gyakran petrezselyemmel és reszelt parmezánnal bolondítják tovább.
3. Brudet
Az Adriai-tenger vidékeinek egyik legfontosabb étele, a brudet egy különösen ízletes, zamatos halpörkölt, amelyet különféle tengeri halakból készítenek paradicsomos, fokhagymás, boros, babérleveles szószban, és amit hagyományosan polentával tálalnak.

Brudet (fotó: Maja Danica Pečanić)
4. Gregada
A gregada egy klasszikus, egyszerű, de rendkívül ízletes fogás – úgy tartják, hogy a halkészítés egyik legősibb módja Horvátországban.

Gregada (fotó: Maja Danica Pečanić)
Bár az ízletes hallevest leginkább Hvarhoz és más közép-dalmát szigetekhez kötik, manapság szinte bárhol találkozhatunk vele az Adriai-tenger partjainál. A gregadát hagyományosan fokhagymával, zellerrel, petrezselyemmel ízesítik, míg a modern változatok kapribogyót és sózott szerdellát is tartalmazhatnak.
5. Soparnik
A hagyományos dalmát lepény, a soparnik az egyik legrégebbi horvát fogás – eredetileg a szegényebb paraszti konyha része volt, ma már az UNESCO kulturális örökségének egyik elismert ételkülönlegessége.

Soparnik (fotó: Maja Danica Pečanić)
A tészta lisztből, sóból, vízből és olívaolajból áll, amit fűszeres keverékkel, mángolddal és hagymával töltenek meg, mielőtt kemencébe tolják. Amikor elkészült, olívaolajjal és finomra vágott fokhagymával kenik meg a tetejét. Kell ennél jobb egy kiadós tengerparti séta után?
Kiemelt kép: Maja Danica Pečanić