foszlós húsvéti kalács recept

Kalács húsvétra: így lesz otthon is tökéletesen foszlós

Egy szépen fontot puha kalács a húsvéti asztal éke. Sokan félnek az elkészítésétől, pedig nem ördöngősség. Egy klasszikus, illetve egy tej- és tojásmentes receptet is mutatunk.

Kalács… Már magának a szónak is isteni jó íze van, nem igaz? Ez a hagyományos, alapvetően se nem sós, se nem édes finomság tulajdonképpen egyfajta ünnepi kenyér, ezért a hozzá kapcsolódó ízemlékeink is legszebb családi együttléteinket idézik fel.

Hirtelenjében nem is jut eszembe finomabb dolog, mint a húsvéti reggelinél tálalt leheletnyit édeskés kalács és a mellé kínált sós sonka kombinációja, na meg a desszertnek elfogyasztott vajas szelet, a mellé kortyolt langyos kakaóval. Hm…

A kalács ünnepélyességét nemcsak az adja, hogy a kenyérnél sokkal dúsabb tésztájába bizony jócskán kerülnek drága alapanyagok, de az is, mert többnyire csodás fonásokkal, vagy legalábbis kifejezetten csinosan formázva késztjük el.

A kalács nemcsak a keresztény, de a zsidó kultúrában is nagy jelentőségű, áldott eledel, és a világ számos nemzetének van a mi kalácsainkhoz hasonló, ünnepélyes asztalra valója. A fonott kalács ráadásul nemcsak csodaszép, de szimbolikus jelentéssel is bír: az egymásba kapaszkodó fonatok az összetartozást és az egységet jelképezik.

A kalács formája nemcsak a szemet gyönyörködteti, de sokáig fontos kulturális üzenete is volt, mert idehaza tájegységtől függően fonták hármas-, négyes vagy akár hatos fonással, tekerték meg lyukas kalácsnak, kúpnak, vagy sütötték meg akár egyszerű, fonatlan tepszikalácsnak.

Ma már szinte minden pékségben kapható kalács, a legjobb helyekről pedig igazi kalácsköltemények kerülnek ki. Mégis érdemes otthon is nekiállni, mert húsvétra hangoló családi programnak sem utolsó a sütögetés, a végeredmény olcsóbbra jön majd ki, és garantáltan csak olyasmi kerül a kalácsba, amit mi szerettünk volna viszontlátni benne.  

foszlos-husveti-kalacs-recept

Szinte érezni a kalács illatát! (Fotó: Getty Images)

Legyen foszlós a kalács!

A jó kalács foszlós, ez nem is lehet kérdés. Foszlós, azaz egyszerre könnyed és szaftos, nem morzsálódik, és szinte szálakra bontható, ha az embernek éppen ahhoz van kedve.

Annak érdekében, hogy a mi kalácsunk is ilyen legyen, a hozzávalók megfelelő kiválasztásán és egy jó recepten túl a legtöbb, amit tehetünk, hogy nagyon alaposan kidagasztjuk, és lassan, kevesebb élesztővel, a hűtőben kelesztjük meg. 

Kapcsolódó: Ahány ház, annyi szokás! Urbán Gábor például így készíti a foszlós kalácsot

Ha így járunk el, és ha nem sajnáljuk belőle a vajat vagy más zsiradékot sem, biztosak lehetünk benne, hogy a mi kalácsunk is isteni finom lesz! 

1. Hagyományos foszlós kalács recept

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő (vagy fél csomag instant élesztő)
  • 5 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy zsír
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 tk só

Elkészítés:

  1. Az élesztőt (ha frisset használunk) felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral, ha porélesztővel dolgozunk, egyszerűen a liszthez keverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat is. A felfutott élesztős tejet a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg szépen elválik a tál falától, és selymes felületű nem lesz.
  2. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük kelni a tésztát.
  3. A megkelt tésztát másnap kivesszük a hűtőből és harminc percig a konyhapulton hagyjuk, hogy kicsit magához térjen.
  4. Enyhén lisztezett felületen kettéosztjuk, majd mindkét gombócot három vagy négy egyenlő részre vágjuk, és hengeresre sodorjuk.
  5. A csíkokból kalácsot fonunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva még 30 percig kelesztjük.
  6. A tetejét megkenjük a felvert tojással és még 15 percig hagyjuk kelni. 
  7. Előmelegített 180 °C-os sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ma már aligha van olyan vendégság, ahol az asztal körül ne lenne vegetáriánus, vegán, esetleg tej-vagy tojásmentesen táplálkozó meghívott. Ha szeretnénk nekik is kedvezni, készítsük el a kalács vegán verzióját, gluténérzékeny barátaink esetében viszont menjünk inkább biztosra és vásároljunk garantáltan gluténmentes kalácsot!

2. Vegán foszlós kalács (tej- és tojásmentes) recept

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő (vagy fél csomag instant élesztő)
  • 5 dl langyos növényi tej (pl. zab- vagy mandulatej)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg kókuszzsír vagy margarin
  • 1 tk só
  • 1 ek õrölt lenmag + 3 ek víz (tojáspótló)

Elkészítés:

Az elkészítési mód ugyanaz, mint a hagyományos receptnél, csak tojás helyett a tésztában a lenmagos keveréket használjuk, a tetejét pedig növényi tejjel kenjük meg. (A kalács fonásához a Nosalty oldalán is találsz tippeket.)

Bár szerintem minél egyszerűbb, annál jobb, de ha szeretnél kicsit kísérletezni a kalácsoddal, elviheted sósabb vagy édesebb irányba is, így megint egészen más arcát fogja majd mutatni. 

Mazsolás vagy aszalt gyümölcsös kalács készítéséhez például 10 dkg mazsolát vagy más aprított aszalt gyümölcsöt (például datolyát) dagaszthatsz a kalácsba. Sós, zöldfűszeres kalácsot pedig úgy készíthetsz, ha megduplázod a só mennyiségét, és a tésztába 2 evőkanál aprított zöldfűszert is teszel. 

Nem fogsz csalódni! 

Kapcsolódó: A babka is kalács, még ha legtöbbször csokis is. 

Kiemelt kép: Getty Images