tojás mosás feltörés előtt

Eldőlt a vita! Meg kell mosni a tojást, mielőtt feltörjük?

A tojás alapélelmiszer a konyhában: a reggeli rántottától a süteményekig számtalan ételbe használjuk. De mielőtt feltörünk egyet, érdemes elgondolkodni: meg kellett volna mosni előtte? A válasz nem egyszerűen igen vagy nem.
  • Bármilyen meglepő, néha éppen az a veszélyes, ha megmossuk a tojást.
  • A bolti és háztáji tojásokat másképp kell tisztítani.
  • Egy egyszerű vízteszttel könnyedén ellenőrizheted, hogy jó-e még a tojás.

Örök dilemma, hogy hogy meg kell-e mosni a tojást, mielőtt feltöröd? És ha igen, mindig? Vagy csak néha? Lehet, hogy eddig nem is gondoltál rá, pedig nem mindegy, honnan jött a tojás, hogyan tárolták, és milyen formában kerül az asztalra. Segítünk eligazodni a kérdésben.

Nem egyszerű igen vagy nem kérdés

A tojás héja porózus, ami azt jelenti, hogy apró lyukakon keresztül lélegzik. Ez segít megőrizni a frissességet, ugyanakkor utat engedhet a baktériumoknak is. Éppen ezért nem mindegy, mikor és hogyan mossuk meg: a túl korai vagy nem megfelelő tisztítás épp az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit szeretnénk.

A tojásmosás szükségessége attól függ, honnan érkezik. A bolti tojások és a házi tyúkoktól származó tojások eltérő bánásmódot igényelnek. Az Egyesült Államokban a kereskedelmi forgalomban kapható tojásokat a csomagolás előtt megmossák és fertőtlenítik, ezzel eltávolítva a természetes védőréteget. Ezeket a tojásokat hűtve kell tárolni, és a szakértők nem javasolják az otthoni újbóli mosást, mivel a víz és a baktériumok bejuthatnak a héj pórusain keresztül, növelve a szennyeződés kockázatát.

Miért nem mossák meg a tojást Európában?

Ezzel szemben Európában a tojásokat általában nem mossák meg a csomagolás előtt, így a természetes védőréteg megmarad. Ez lehetővé teszi, hogy hűtés nélkül is tárolhatók legyenek, bár a hűtés ilyenkor is meghosszabbítja a frissességüket.

Az ilyen tojásokat érdemes közvetlenül a felhasználás előtt megmosni, hogy eltávolítsuk a héjon lévő szennyeződéseket és baktériumokat.

Sokan úgy gondolják, hogy a bio vagy szabadtartású tojások tisztábbak, pedig ezek gyakran piszkosabbak. Ennek egyszerű oka van: a tyúkok szabadon mozognak, így a tojások könnyebben összekoszolódnak.

Mikor jelent veszélyt, ha nem mossuk meg a tojást?

Nem minden tojás ugyanolyan veszélyes, de vannak helyzetek, amikor tényleg nem érdemes félvállról venni a dolgot. A Salmonella fertőzés ugyan ritkán fordul elő, de ha elkapjuk, komoly gondot okozhat, főleg gyerekeknél és időseknél.

Különösen fontos az óvatosság, ha nyers tojás kerül az ételbe, például házi majonézbe, tiramisuba vagy süti tésztába, amit kóstolgatunk.

Ilyenkor nemcsak a tojás frissességére és származási helyére kell figyelni, hanem arra is, hogy tiszta kézzel és tiszta felületen dolgozzunk.

Kapcsolódó: Árstopbarát ételek: 3 tojásos recept – nem csak reggelire

Hogyan állapítsuk meg, hogy friss-e a tojás?

Egyszerű vízteszttel könnyen ellenőrizheted a tojás frissességét. Tedd a tojást egy pohár vagy tál hideg vízbe, és figyeld meg, hogyan viselkedik. 

  • Amikor lesüllyed az aljára és az oldalára fekszik, akkor friss, így bátran felhasználhatod.
  • Abban az esetben, ha még lesüllyed, de inkább megáll, vagy egyenesen áll a vízben, akkor már nem a legfrissebb, de általában még ehető.
  • Ha viszont felúszik a víz tetejére, inkább ne edd meg, mert az azt jelzi, hogy túl sok levegő került a héj alá, vagyis a tojás már nem biztonságos. Ennek az a magyarázata, hogy a tojás héján lévő pórusokon keresztül levegő jut be, így a régi tojás könnyebb lesz, és lebegni fog.

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Ha a tojás nem volt megmosva, vagyis megőrizte a természetes védőrétegét, és eddig sem hűtötték, akkor simán eláll szobahőmérsékleten is. Viszont ha egyszer betetted a hűtőbe, ott is kell maradnia! A ki-be pakolgatás ugyanis páralecsapódást okozhat a héjon, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását.

tojás mosás feltörés előtt

A tojást hűtőben érdemes tárolni, főleg ha már egyszer lehűtötték vagy ha boltban vásároltad. (Fotó: Canva)

És mi a helyzet a tojástartókkal?

Sokan újrahasználják a karton tojástartókat, főleg, ha piacról vagy háztól vásárolnak tojást. Ez önmagában nem gond, de érdemes figyelni rá, hogy a csomagolás ne legyen koszos vagy nedves, mert a baktériumok ott is megbújhatnak. Ha biztosra mennél, válassz egy mosható műanyag tojástartót, amit könnyű tisztán tartani.

A tojásmosás kérdése elsőre apróságnak tűnhet, de valójában sok múlik rajta. Főleg, ha nyers formában használjuk fel. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetjük a kellemetlenségeket, legyen szó a tárolásról, a tisztításról vagy a lejárat ellenőrzéséről. Ha pedig biztosra mennél, mindig nézd meg, honnan származik a tojás vagy végezz egy gyors tojás tesztet!

Kapcsolódó: Tökéletes főtt tojás? Lehetséges!

Kiemelt kép: Canva