- A jó csoki kívülről is árulkodik a minőségről. A matt, homályos felszín, a puha tapintás vagy az illat hiánya mind figyelmeztető jelek.
- Minél rövidebb és ismerősebb az összetevőlista, annál jobb
- Ne dőlj be a túl olcsó árnak!
A húsvét a Halloween után a második legnagyobb csokoládéfogyasztással járó ünnep. Elég csak a boltok polcain sorakozó nyuszikra és tojásokra gondolni. Gyerekként talán izgalmasabb volt a reggeli csokivadászat, de egy dolgot biztosan nem hiányolok belőle: az íztelen, csalódást keltő húsvéti csokikat.
Még Gombóc Artúrnak is lenne egy-két kifogása
Gombóc Artúr, a Pom Pom meséi ikonikus csokirajongója persze azt mondaná: ő minden csokoládét szeret. A kerek csokoládét, a hosszú csokoládét, a töltött csokoládét… de valószínűleg még ő is fintorogna egy viaszos, pálmaolajos nyuszi láttán. Néhány csokoládészakértő a HuffPostnak elárulta, mi okozza ezt a furcsa, zsírkréta szerű állagot, és azt is, mi az a 3 legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani csokinyuszi vásárlásnál.
1. Csokiteszt már a boltban
Mielőtt elcsábulnánk egy csokinyuszira, érdemes vetni egy pillantást a külsejére, ugyanis sokat elárul a minőségről. A matt, puha tapintású csoki gyakran gyengébb minőséget jelez, míg a fényes, sima felület annak a jele, hogy jól temperált, szépen elkészített édességgel van dolgunk.
A rikító színekre is figyeljünk: ezekben sokszor olyan mesterséges színezék van, amit Amerikában már betiltottak.
A jó csokinak finom, kakaós illata van. Ha viszont nem érzünk semmilyen illatot, vagy furcsán viaszos, krétás az állaga, az arra utal, hogy olcsó töltőanyagokkal – például pálmaolajjal vagy szójalecitinnel – spóroltak a minőség rovására.
Kapcsolódó: Húsvéti dekoráció saját kezűleg– Nyuszis csokisdoboz
2. Mindig a kakaó az első
Nem kell élelmiszermérnöknek lenni ahhoz, hogy felismerjük a jó csokinyuszit. Elég, ha megnézzük az összetevőlistát. A minőségi csokoládéban az első helyen mindig a kakaó, a kakaómassza vagy a kakaóbab szerepel, nem pedig a cukor. Ez azért fontos, mert az összetevőket csökkenő sorrendben tüntetik fel, tehát ami elöl van, abból van benne a legtöbb.
Egy jó étcsokoládé általában csak kakaót, cukrot és esetleg egy kevés kakaóvajat tartalmaz.
A tejcsokiban ehhez jön a tejpor és extra kakaóvaj, a fehér csokiban pedig – amely nem tartalmaz kakaóport – a kakaóvaj, a tej és valódi vanília adja az alapot. Ha a lista élén a cukor szerepel, és hosszú, tele ismeretlen vagy gyanús összetevőkkel – például vanillinnel (az olcsóbb aroma), pálmaolajjal, paraffinnal vagy mesterséges emulgeálószerekkel –, az intő jel lehet. Ezek azt mutatják, hogy a gyártó a kakaó rovására próbált spórolni, vagyis a minőség helyett az olcsóságra ment rá.

Az étcsoki alapja a kakaó és a cukor. A tejcsokihoz jön még kakaóvaj és tej, a fehér csokiban pedig kakaóvaj, cukor, tej, és ha igényes, valódi vanília (Fotó: Getty Images)
3. Gyanúsan olcsó?
Ha a csoki ára feltűnően alacsony, ugyancsak érdemes elgondolkodni. Bár a magas ár nem mindig jelent jó minőséget, a nagyon olcsó csokoládé szinte biztosan valamilyen kompromisszum eredménye. A kakaó drága alapanyag, így egy jó minőségű, 60 grammos tábla ma jellemzően 1500–2500 forint között mozog, a kézműves prémium csokik pedig ennél is többe kerülhetnek. Ha egy csokit ehhez képest 800–1000 forint alatt kínálnak, szinte biztos, hogy spóroltak rajta: kevesebb kakaó, több töltőanyag, silányabb alapanyagok – ezek mind rontják az élményt, még ha elsőre nem is feltűnő.
Mit érdemes észben tartani?
A jó csokoládé kiválasztásához nem kell szakértőnek lennünk. Néhány egyszerű szempont is segít, hogy ne essünk bele a minőségi csapdákba. Figyeljünk a külsejére, kerüljük a matt, puha, színezékekkel telinyomott csokinyuszikat, és ne feledkezzünk meg az illat tesztről sem. A csokoládénak csoki illata kell, hogy legyen.
Olvassuk el az összetevőket, és ha szerencsénk van, ez nem tart sokáig, hiszen minél rövidebb a lista, annál jobb.
Ha egy termék túlságosan olcsónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg csalódást fog okozni. Egy kis odafigyeléssel viszont könnyen elkerülheted a nagy csalódásokat, és olyan húsvéti finomságokat választhatsz, amik nemcsak finomak, hanem tényleg megérik az árukat.
Kapcsolódó: Biztosan szeretnél húsvéti nyuszit? Ezt vállalod a nyúltartással!
Kiemelt kép: Getty Images