- A csodaszép és művészi húsvéti tojásokért nem feltétlenül kell bonyolult technikákat megtanulnunk.
- A konyhai maradékok a tojásfestésben is jó barátaink lehetnek.
- Mutatunk néhány pofonegyszerű, természetes és pénztárcabarát módszert.
Ami a húsvéti tojások díszítését illeti, az interneten található jobbnál jobb ötleteknek, technikáknak se szeri, se száma. Ahhoz tehát, hogy különleges remekműveket alkothassunk, kicsit sem kell messzire mennünk.
Annak viszont, aki a rusztikusabb megközelítést részesíti előnyben, esetleg időhiányban szenved, de mégsem mondana le az ünnepi készülődésről, még a fentieknél is egyszerűbb dolga lehet. Hiszen a színes, cicomamentes, mégis gyönyörű húsvéti tojásfestéshez jó eséllyel minden megtalálható a konyhában vagy a kamrában, ami mesterséges színezékektől mentes.
Így készíts természetes festéket a húsvéti tojáshoz
Húsvéti tojásainkat természetes alapanyagokból, vegyszermentesen is elkészíthetjük. Következő pofonegyszerű módszereinkkel mutatós, de környezetbarát díszeket varázsolhatunk az ünnepi asztalra, legyen szó keményre főzött vagy kifújt, száraz tojásokról.
- A rózsaszín vagy piros festékhez: Végy 1-2 nagyobb fej meghámozott, felkockázott céklát. Keverd össze a cékladarabokat 1 liter vízzel, 1 evőkanál ecettel és ugyanennyi sóval egy edényben. Forrald fel az egészet, majd fedd le és lassú tűzön rotyogtasd tovább legalább 30 percet. A végén szűrd le a folyadékot és tedd félre a festéshez.
- A sárga festékhez: Forralj fel 1 liter vizet, 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál sót és 6-8 evőkanál kurkumát egy lábasban – a folyadékot alaposan keverd át, hogy a kurkuma feloldódjon.
- A kék vagy kékeslila festékhez: Apríts fel egy egész fej vörös káposztát, majd keverd össze egy lábasban 1 liter vízzel, 1 evőkanál ecettel és 1 evőkanál sóval. Forrald fel, majd fedd le és lassú tűzön rotyogtasd tovább legalább 30 percet. Ha ezzel megvagy, már le is szűrheted a folyadékot.
- A narancssárga vagy vöröses-barnás színhez: Forralj fel 1 liter vizet, adj hozzá 3-4 maréknyi vöröshagymahéjat, 1 evőkanál ecetet és 1 evőkanál sót. Főzd az egészet 30 percig, hagyd kihűlni, majd szűrd le.
A tojások festése
A folyamat gyerekjáték: egyszerűen csak áztasd a tojásokat a folyadékba, amíg a kívánt színárnyalatot el nem érik –
minél tovább időzik a tojás a festékes lében, annál intenzívebb lesz a színe.
Ha a fényesebb, sötétebb tónus a cél, akár egy éjszakán át is áztathatod őket a hűtőben.

A hagymahéjas tojásfestés az egyik legelterjedtebb technika (fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: Zsigóné Katalin népi iparművész több mint negyven éve foglalkozik tojásdíszítéssel
A különböző alapanyagok azonban nem egyformán működnek. A piros, céklás szín és a kurkuma gyorsan megköt, a káposztás festék azonban makacsabb, ebben a tojást hosszabb ideig szükséges áztatni, hogy élénk és tartós árnyalatot kapjunk. Fontos továbbá, hogy a tojásoknak teljesen meg kell száradniuk, különben könnyen lekophat a színük, ezért festés után legalább egy órán át még ne használd fel őket semmihez. Ha szeretnéd, száradás után pici olívaolajjal óvatosan, vékonyan át is kenheted őket a fényes hatásért.
Márványos, esetleg mintás hatás a cél?
Tégy néhány vöröshagymahéjat egy tiszta, tojásméretre vágott nejlonharisnyába. Helyezd közéjük óvatosan a tojásodat, kösd meg a harisnyát, majd főzd az egészet sós, ecetes vízben legalább 30 percig – így természetes, márványos árnyalatot kapsz.
Feldobnád valami mintával a végeredményt? Elő a zöldfűszerekkel! Simíts egy kisebb, benedvesített, zsenge petrezselyemlevelet a tojásra, óvatosan vond be az egészet a darabra vágott harisnyával, majd köss csomót a harisnya végére úgy, hogy a petrezselyem ne mozduljon el.
Ezután tölts meg minél több vöröshagymahéjjal egy edényt, helyezd rá a tojásokat, önts rá annyi sós, ecetes vizet, hogy ellepje a tojásokat, és főzd össze az egészet a forrástól számítva legalább 15-20 percig. Miután megszáradtak a húsvéti tojások, húzd le róluk a leveleket – a végeredmény meseszép lesz! (A népiesen berzselésnek nevezett folyamatot bármelyik házi színező folyadékkal elvégezheted.)
Kapcsolódó: Így lesz tökéletesen ízes és szaftos a húsvéti sonka
Kiemelt kép: Getty Images