- A magyar konyha számos ínycsiklandó süteményt ismer.
- Ahány ház, annyi szokás, de a sütik receptjében azért van néhány kőbe vésett szabály.
- Kvízünkből kiderül, ismered-e a legkedveltebb magyar sütik elkészítési módját és hozzávalóit.
Te is úgy vagy vele, hogy a sütinek külön rekesze van a gyomrodban? Hogy szinte mindegy, mennyit ettél, egy jó ebéd nem teljes, ha nincs a végén valamilyen finom desszert? Főleg, ha épp hétvége van? Mi határozottan így érezzük: nincs az a trakta, aminek a végén ne csúszna le gond nélkül egy máglyarakás vagy egy jó kis mézes krémes. Mondjuk egy olyan jó, nagyiféle…
A magyar sütik sokfélesége
Szerencsére a magyar konyhának egyáltalán nem kell szégyenkeznie, ha süteményről van szó. Bőven van mihez nyúlni, ha valami igazán finomra fáj a fogunk. Számos házias és cukrászsüteményünk, egyszerű vagy kissé komplexebb desszertünk, filléres és villantósabb édességünk van, akár vasárnapi ebéd utánra, akár születésnapra, akár valamelyik nagyobb ünnepre szeretnék valami finomat készíteni. Sőt, mi azt mondjuk, hogy különösebb alkalom se kell:
egy kevert meggyes sütit vagy egy kókuszgolyót a világ legjelentéktelenebb kedd estéjén is el lehet készíteni.
A magyar, vagy magyarosnak tekintett desszertek története szorosan összefonódik a magyarság történetével. Az olyan süteményeket, mint a bejgli, a flódni, a különféle túrós édességek, vagy akár az isler, méltán érezzük magyar sütiknek, hiszen országszerte ismerjük, szeretjük és fogyasztjuk őket. Emellett hazai történetük során egyre inkább a saját képünkre is formáltuk őket. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezeket, illetve ehhez hasonlóakat szerte Európában fogyasztanak a népek.
Egyes süteményeink eredete a Balkánra, másoké esetleg Bécsbe nyúlik vissza, hiszen az elmúlt évszázadok során konyhai kultúráink sokszor találkoztak, és minden alkalommal gazdagították egymást. Emellett manapság is sorra születnek újabb és újabb sütik – az otthoni és a profi konyhákban egyaránt –, és míg ezek egy része nem lesz hosszú távon a konyhai kultúránk része, az Ország Tortája verseny egy-egy korábbi győztese például folyamatosan ott van a cukrászdák kínálatában.
Nők Lapja kvíz: magyar sütemények
Ha sütni is szeretsz, minden bizonnyal többet tudsz a süteményekről, mint egy átlagos, ám lelkes fogyasztó. Bizonyára tisztában vagy a piskóta alapreceptjével, azzal, hogy mennyire kell kidolgozni egy kalácstésztát, vagy hogy miért lesz omlós tésztád néha túl morzsálódó. Biztosan lelkesen falod a sütirecepteket is, és szívesen tanulsz azoktól, akik nálad előrébb járnak, ha süteményről van szó.
Oldalunkon böngészve hétről-hétre találhatsz új recepteket, de figyelmedbe ajánljuk Urbán Gábor cukrász friss, süteményes videósorozatát is, amiben a legismertebb sütemények titkaiba avat be minket.
Ott is ragadtál, ugye? Akkor biztosan sok új információt találtál! Itt az ideje, hogy lazíts egy kicsit a most következő kvízzel, amiben ismert magyar sütemények (na jó, idehaza is nagyon kedvelt sütik) alapanyagairól és elkészítési módjairól kérdezünk.
És azt tudod, melyik hozzávaló nem kell a magyaros ételekbe? Itt a kvíz!
Kiemelt kép: Getty Images