Sütőtökös krémleves

Kvíz: Melyik hozzávaló nem kell a szezonális ételekbe?

A klasszikus, hagyományos ételekkel is lehet kísérletezni, azonban ha a nagymama főztjének ízvilága a cél, megéri az eredeti receptnél maradni. Töltsd ki kvízünket, és teszteld, hogy mennyire ismered a házias fogásokat!
  • Jön a hideg idő, lassacskán ideje áttérnünk az extra energiát adó, szezonális fogásokra. 
  • Ha szezonalitásra törekszünk a konyhában, azt az egészségünk és a bolygó is meghálálja. 
  • Kvízünkben 10 olyan étellel találkozhatsz, amit főként ősszel (vagy télen) szeretünk elkészíteni. 

Ahogyan a ruhatárunk változik az évszakokkal, úgy az étrendünk is. Hacsak nem trópusi országban élünk, ilyenkor a könnyed, nyárias ételeket a tartalmasabb, extra energiát adó fogások válthatják fel. Ősszel különösen fontos, hogy az immunrendszerünk is alkalmazkodjon a hidegebb hőmérséklethez, a természet pedig mindent biztosít, amire ilyenkor szükségünk lehet. A sütőtök, az alma, a szőlő, a körte, a sárgarépa, a krumpli, a zeller, a gomba, a kelbimbó, a paszternák és a cékla szezonja itt van, érdemes kihasználni, és minél több finomságot készíteni az ősz legegészségesebb kincseiből!

A betakarítást követően a legtöbb alapanyag veszít valamennyit a tápértékéből, különösen akkor, ha hosszabb ideig tárolják és szállítják.

Ezért ha elhatároztuk magunkat amellett, hogy az évszakokhoz igazodva étkezünk, a lehető legjobb dolgot tesszük a szervezetünkkel.

Az éppen adott szezon gyümölcsei, zöldségei jellemzően több tápanyagot és vitamint tartalmaznak, sőt, még finomabbak is, hála annak, hogy természetes napsütésben értek.

Sütőtökös krémleves

Sütőtökből például, az őszi szezon egyik kedvencéből levest ugyanúgy készíthetünk, mint salátát vagy tésztás fogást (fotó: Getty Images)

Ha szezonalitásra törekszünk a konyhánkban, azzal ráadásul nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is jót tehetünk. A szezonális helyi élelmiszerek nem tesznek meg akkora utat a boltok polcáig és a piacokig, vagyis az ilyen ételek karbonlábnyoma kisebb. Ezzel pedig nemcsak az üvegházhatású gázok csökkentésében, de a helyi termelők támogatásában is nagy szerepünk lehet.

Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered más nemzetek ételeit?

Nők Lapja kvíz: Melyik hozzávaló nem kell a szezonális ételekbe?

A hűvösebb időjárásra történő átállásban mi, magyarok különösen jók vagyunk. Sokszínű gasztronómiánk megannyi lehetőséget kínál, különösen ősszel, amikor biztos, hogy a legtöbben olyan ételekre szavazunk, amelyektől nemcsak jóllakunk, de kicsit át is melegedünk.

Nők Lapja kvízünkben a hagyományos, klasszikus magyar konyha 10 olyan fogását gyűjtöttük össze, amit nagyobb eséllyel készítünk el ősszel vagy télen, mint a melegebb hónapokban.

Szereted a házias ízeket? És vajon el is tudod készíteni őket? Keresd a válaszok közötti kakukktojást!

Kvíz: Melyik hozzávaló nem kell a szezonális ételekbe?

ősz, étel, őszi ételek

Rajta! 🥘🍲🍗

Nők Lapja kvíz: Tudod, hogy mi a szajmóka vagy a vakarcs?

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images