- Jön a hideg idő, lassacskán ideje áttérnünk az extra energiát adó, szezonális fogásokra.
- Ha szezonalitásra törekszünk a konyhában, azt az egészségünk és a bolygó is meghálálja.
- Kvízünkben 10 olyan étellel találkozhatsz, amit főként ősszel (vagy télen) szeretünk elkészíteni.
Ahogyan a ruhatárunk változik az évszakokkal, úgy az étrendünk is. Hacsak nem trópusi országban élünk, ilyenkor a könnyed, nyárias ételeket a tartalmasabb, extra energiát adó fogások válthatják fel. Ősszel különösen fontos, hogy az immunrendszerünk is alkalmazkodjon a hidegebb hőmérséklethez, a természet pedig mindent biztosít, amire ilyenkor szükségünk lehet. A sütőtök, az alma, a szőlő, a körte, a sárgarépa, a krumpli, a zeller, a gomba, a kelbimbó, a paszternák és a cékla szezonja itt van, érdemes kihasználni, és minél több finomságot készíteni az ősz legegészségesebb kincseiből!
A betakarítást követően a legtöbb alapanyag veszít valamennyit a tápértékéből, különösen akkor, ha hosszabb ideig tárolják és szállítják.
Ezért ha elhatároztuk magunkat amellett, hogy az évszakokhoz igazodva étkezünk, a lehető legjobb dolgot tesszük a szervezetünkkel.
Az éppen adott szezon gyümölcsei, zöldségei jellemzően több tápanyagot és vitamint tartalmaznak, sőt, még finomabbak is, hála annak, hogy természetes napsütésben értek.
Ha szezonalitásra törekszünk a konyhánkban, azzal ráadásul nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is jót tehetünk. A szezonális helyi élelmiszerek nem tesznek meg akkora utat a boltok polcáig és a piacokig, vagyis az ilyen ételek karbonlábnyoma kisebb. Ezzel pedig nemcsak az üvegházhatású gázok csökkentésében, de a helyi termelők támogatásában is nagy szerepünk lehet.
Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered más nemzetek ételeit?
Nők Lapja kvíz: Melyik hozzávaló nem kell a szezonális ételekbe?
A hűvösebb időjárásra történő átállásban mi, magyarok különösen jók vagyunk. Sokszínű gasztronómiánk megannyi lehetőséget kínál, különösen ősszel, amikor biztos, hogy a legtöbben olyan ételekre szavazunk, amelyektől nemcsak jóllakunk, de kicsit át is melegedünk.
Nők Lapja kvízünkben a hagyományos, klasszikus magyar konyha 10 olyan fogását gyűjtöttük össze, amit nagyobb eséllyel készítünk el ősszel vagy télen, mint a melegebb hónapokban.
Szereted a házias ízeket? És vajon el is tudod készíteni őket? Keresd a válaszok közötti kakukktojást!
Nők Lapja kvíz: Tudod, hogy mi a szajmóka vagy a vakarcs?
Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images