A kenyér világnapját 2001 óta ünnepeljük a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége kezdeményezésére. A világnappal kapcsolatos legfőbb cél, hogy a kenyeret szívügyüknek tekintő szakemberek felhívják a figyelmet a kenyér remek beltartalmi értékeire. Emellett október 16-án világszerte kenyéradományokkal segítik a rászorulókat is.
A kenyér túlzás nélkül a mezőgazdaság és az emberi civilizáció egyik legfontosabb találmánya. Nem csupán alapvető élelmiszer, hanem számos kultúra és vallás szimbolikus eleme is. Ráadásul a jó kenyér egészséges is! Nemrég mi is írtunk arról, milyen félreértett és sokszor feleslegesen démonizált étel is a kenyér.
A kenyér története több mint 10 000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az első kenyérszerű ételek valószínűleg lapos, élesztő nélküli lepények voltak. A kovásztalan kenyér az ókor több kultúrájában alapvető tápanyagforrás volt, hiszen a gabonafélék könnyen termeszthetők és tárolhatók voltak.
A későbbi, már kovásszal készült változatok a középkorra az európai ember alapvető élelmiszerévé váltak. A gazdagabb rétegek finomabb őrlésű, fehér lisztből készült kenyereket fogyasztottak, míg a szegényebbek – a ma ismét kelendő – barna lisztből vagy más gabonákból, például rozsból vagy árpából készült kenyereket ették. De a kenyérnek fontos vallási és szimbolikus jelentése is van. A kereszténységben a kenyér Jézus testének szimbóluma, a zsidó hagyományokban pedig a kovásztalan kenyér játszik szimbolikus szerepet.
A 20. századra iparivá vált kenyér-előállítás után napjainkban a kézműves kenyerek és a hagyományos kovásszal készült kenyerek ismét reneszánszukat élik. A fogyasztók egyre inkább keresik a lassan készült, adalékanyag-mentes kenyereket. Ezeknek az íze és tápértéke is jóval magasabb, mint az ipari termékeké. Az otthoni kenyérsütés is egyre népszerűbb, különösen a Covid világjárvány óta, amikor sokan visszatértek a hagyományos kenyérkészítési módszerekhez.
Nők Lapja kvíz: Melyik nemzet kenyere?
A kenyér ma is fontos identitásképző elem, hiszen csaknem minden kultúrának megvan a maga speciális eljárással készült, vagy legalábbis különlegesre formázott kenyere. Mai kvízünkben arról kérdezünk, vajon mennyire ismered a világ különféle kenyereit.
És azt tudod, milyen kenyér az injera? Kenyérkisokosunk megmondja!
Kiemelt kép és tesztfotó: Getty Images