- A legtöbb ország alapvető élelmiszerei a sajátos klímának megfelelően termelődnek.
- Évszázadok során, az import árucikkek fellendülésével olyan alapanyagok váltak általánossá, amelyek tulajdonképpen más kontinensen számítanak őshonosnak.
- Tudod-e, hogy mi honnan származik, és melyik ország termeli a legtöbbet az adott alapanyagokból? Töltsd ki kvízünket!
Minden kultúrának megvannak a maga egyedi ízei és konyhai technikái. Az olasz konyhát például az olyan egyszerű, ám annál nagyszerűbb ételei miatt ünnepeljük, mint a pizza és a tészta. A spanyol konyha ízletes tapasokkal és paellával büszkélkedhet, ha Franciaországban járunk, gazdag szószokkal és mértani precizitással készült desszertekkel találkozhatunk, míg kelet felé haladva – többek között – a falafel, a curry, a pekingi kacsa, a tempura, a ramen és a sushi varázsolják el az ízlelőbimbóinkat.
A legtöbb országban tehát vannak olyan alapvető élelmiszerek, amelyek a sajátos klímának megfelelően, magas számban termelődnek – ilyen például az avokádó, ami már népszerűbb egzotikus importtermék Európában, mint a mangó vagy az ananász. (Hogy megéri-e megvenni az avokádót, és hogy termesztése milyen súlyos terheket ró a környezetre, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen.)
Apropó, kereskedelem. A fűszerek vándorlása kontinensről kontinensre sok-sok évre nyúlik vissza. Évszázadokon át a fahéj, a bors, a szegfűszeg és a szerecsendió számítottak a legkelendőbb, legkülönlegesebb termékeknek. Manapság viszont annyira elterjedt a használatuk világszerte, és olyan alapvető konyhai alapanyagnak számítanak, hogy sokszor talán eszünkbe sem jut, hol használták őket először, és milyen hosszú utat tettek meg a tányérunkig.
De vehetjük például a rizst is, amit biztos, hogy hetente fogyasztunk Európa-szerte, és amiről álmunkból felkelve is tudjuk, hogy Ázsiából érkezett hozzánk. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy melyik ország lehet a rizstermesztés első számú nagyhatalma?
Nők Lapja kvíz: felismered hozzávalók alapján az ételeket?
Nők Lapja kvíz: Tudod, hogy honnan származnak a konyhai alapanyagok?
Lényeg, ami lényeg, járjunk bárhol is a világban, az étel olyan univerzális nyelv, ami származástól függetlenül képes összehozni az embereket. Ha te is szeretsz sürögni-forogni a konyhában, és kicsit mélyebben érdekel a gasztronómia, elképzelhető, hogy a legapróbb részletekkel is tisztában vagy. Vagy mégsem? Nők Lapja kvízünkből kiderül!
Nők Lapja kvíz: ételeket vagy italokat takarnak a kifejezések?
Kiemelt kép: Getty Images
Tesztfotók: Unsplash, Getty Images