Gyerekként nem rajongtunk érte, ám felnőttként sokan átértékeltük a szerepét. A főzelék amilyen egyszerű, olcsó és finom, legalább annyira egészséges is. Fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen akkor, amikor a téli időszakra szeretnénk felturbózni az immunrendszerünket. Töltsd ki kvízünket, és derítsd ki, hogy mennyire vagy főzelékes!
  • Az iskolai menzán szerzett rossz tapasztalatok miatt sokak messzire elkerülik a főzelékeket. 
  • A kellemetlen emlékeket szerencsére könnyen felülírhatjuk, ha nem szeretnénk lemaradni a magyar konyha egyik legvitamindúsabb, legkönnyebben variálható fogásáról. 
  • Töltsd ki kvízünket, és teszteld, hogy mennyire ismered a főzelékeket! 

Gyerekkorunkban nem kifejezetten rajongtunk a magyar gasztronómia egyik sajátos, teljes értékű főételéért, a főzelékért. Ami valljuk be, nem is csoda, elég az iskolai menzán szerzett rossz tapasztalatokra (például a nem is olyan finom finomfőzelékre) gondolni. Pedig, ha egy főzelék jól van elkészítve, nemcsak ínycsiklandó tud lenni, de rengeteg vitamin, rost, ásványi anyag és antioxidáns kombinációját is tartalmazza.

Kár lenne tehát engedni a rossz emlékeknek. A főzelékeket rengetegféle módon lehet kombinálni, ínyenccé vagy diétássá varázsolni. Vagyis némi kreativitással a régi, rossz emlékeket könnyedén felülírhatjuk – például Nagy Tünde petrezselymes vajbabfőzelékével vagy Vrábel Kriszta tormás céklafőzelékével, amit bundás halfalatokkal tálalt. Izgalmas, nem igaz?

egészséges lencse recept

Lencsefőzeléket például nemcsak újévkor érdemes fogyasztani (Getty Images)

Arról nem beszélve, hogy egy főzelékkel nemcsak egészséges, de kifejezetten olcsó, ízletes és gyors fogást rittyenthetünk az asztalra, amit megannyi feltéttel kombinálhatunk, a fasírttól és virslitől kezdve a tükörtojáson át egészen a pörköltig szinte bármivel.

A főzelék és az egészség nem véletlenül jár kéz a kézben. Ha óvatosan bánunk a lisztes sűrítéssel, a zsír- és sóhasználattal, a főzelékek szénhidráttartalma relatíve alacsony, ellenben – hála a növényi eredetű összetevőknek; a hüvelyeseknek és a zöldségeknek –, jelentős mennyiségű vitaminnal, fehérjével és ásványi anyaggal büszkélkedhet.

Nők Lapja kvíz: Felismered hozzávalók alapján az ételeket?

Nők Lapja kvíz: Mennyit tudsz a főzelékekről?

Aligha akad olyan jó áron beszerezhető, vitamindús és szezonális zöldség, amiből ne lehetne kiváló főzeléket készíteni – különösen most, amikor fel kell készíteni immunrendszerünket a téli hónapokra. Ennek apropóján érkezzen egy Nők Lapja kvíz, melyben 10 főzelékkel kapcsolatost kérdést kell megválaszolnod!

Kvíz: Mennyit tudsz a főzelékekről?

Tormás céklafőzelék bundás halfalattal

Rajta!

Nők Lapja kvíz: A leveseket is jól ismered?

Kiemelt kép: Koródy Kristóf/Unsplash
Tesztfotók: Vrábel Kriszta, Körmendi Imre, Terei-Vigh Krisztina/Nők Lapja Konyha