Ünnepi díszbe öltöztetett torta, ami megédesíti a karácsonyi készülődést és az ünnepet is.

42_mezitorta_csak kep

HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin, 5 dkg méz, 20 dkg porcukor 4 tojás, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj fél csomag sütőpor, 30 dkg liszt, 15 dkg aszalt szilva
A töltelékhez: 15 dkg szilvalekvár
A díszítéshez: 1 doboz Dr. Oetker Fondant, porcukor a nyújtáshoz 1 csapott kávéskanál kakaópor a színezéshez Dr. Oetker Dekormix Tél (ezüst cukorgyöngyök) Dr. Oetker Dekor Toll (fehér), Dr. Oetker Ételszínezék (piros)

1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat/margarint a mézzel és a porcukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd a gyömbérrel, fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a felkockázott aszalt szilvát is.
2. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpírral bélelt vagy vajazott- lisztezett tortaformába töltjük. 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
3. A kész süteményt kihűtjük, majd két lapba vágjuk. A szilvalekvárral összetöltjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson.
4. Porcukorral szórt munkalapon kinyújtjuk a fondant-t, ezzel beburkoljuk a tortát. A maradék fondant harmadát kakaóporral színezzük, 4 darab Mézit szúrunk ki belőle, amit cukorgyöngyökkel és dekortollal díszítünk.
5. A maradék fondant másik harmadát pirosra színezzük, a többi fehér marad. Mindegyikből vékony csíkokat sodrunk. A képen látható pálcikadíszeket a kétféle csík összefonásával-feldarabolásával- hajlításával alakítjuk ki, majd a tortára helyezzük.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 5146 KCAL/EGÉSZ TORTA

További karácsonyi sütikért lapozd fel a Nők Lapja Konyha decemberi-januári számát!

Cuki adventi sütiket találsz még cikkünkben is, itt!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós