Hozzávalók 6 darab 24 cm átmérőjű pizzához:
50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
3 evőkanál olaj
3 dl langyos víz
A tésztához az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, a morzsolt élesztővel, az olajjal és a vízzel, majd kézi mixer dagasztókarjával vagy kézzel fényes tésztát dagasztunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától). Tiszta konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Utána lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, 6 egyforma cipót formálunk belőle, majd mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Kézzel és nyújtófával is dolgozhatunk. Kiolajozott pizzasütő lemezre vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük a tésztát, rátesszük a választott szószt (paradicsom, tejföl stb.), a feltétet, sajtot reszelünk rá, és 220 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 15 perc alatt.
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 101 Sütési Tipp könyvben jelent meg.
Fotó: 123RF
Videó: Ribánszky Kata