HOZZÁVALÓK 16 SZELETHEZ:
A piskótához: 7 tojás | 14 dkg cukor | 5,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 13 dkg liszt
A krémhez: 1,5 dl habtejszín | 15 dkg cukor | 7,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 25 dkg vaj/margarin | 10 dkg étcsokoládé | 15 dkg áfonyalekvár | 10 dkg kék áfonya
A díszítéshez: 5 dkg csokoládéforgács | 2 evőkanál áfonyalekvár | 15 dkg kék áfonya
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját. Beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, kivágjuk a formából, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
3. A krémhez felforraljuk a tejszínt a cukorral, besűrítjük a kakaóporral. Még melegen hozzákeverünk 5 dkg vajat/margarint, kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük a maradék vajjal/margarinnal, és hozzákeverjük a gőz felett/mikróban megolvasztott étcsokoládét. A krém harmadát félretesszük a díszítéshez.
4. A torta összetöltéséhez vékonyan megkenjük áfonyalekvárral a lapokat, és két rétegben betöltjük a krémmel úgy, hogy beleszórjuk az áfonyát is. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. Dermedés után az oldalát átkenjük a félretett krémmel, majd csokoládéforgáccsal borítjuk. A tetejére csillagcsöves nyomózsákból nyomunk krémet. Tálalás előtt a torta tetejének közepére áfonyalekvárt kenünk, majd friss áfonyát halmozunk rá.
Ha kíváncsi vagy a Nők Lapja Konyha 2016. áprilisi számának tematikájára, olvasd el korábbi ajánlónkat.
Szöveg: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós