Receptvideós minisorozatunkban múlt héten egy könnyű és omlós perecet készítettünk, most pedig tavaszi salátákhoz hoztunk három ínycsiklandó öntetet, íme!

Citrusos-balzsamecetes öntet

HOZZÁVALÓK:
fél dl balzsamecet, 1 narancs frissen facsart leve, 1 teáskanál frissen facsart citromlé, 2 teáskanál mézes mustár, 2 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors

  1. Az alapanyagokat botmixerrel összedolgozzuk (vagy műanyag dobozban alaposan összerázzuk). Ha egyik sincs
    kéznél, habverővel eldolgozzuk a balzsamecetet a narancs és a citrom levével, hozzáadjuk a mustárt, majd folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk az olajat. Sózzuk, borsozzuk.

Chilis házi majonéz

HOZZÁVALÓK:
2 tojássárgája, chili ízlés szerint, 3-4 dl semleges ízű napraforgóolaj, néhány evőkanál víz vagy tejföl/natúr
joghurt (ízlés szerint több is lehet), fél citrom leve, só, frissen őrölt bors

  1. A tojássárgájához folyamatos keverés mellett apránként hozzácsorgatjuk az olajat (gépi habverővel hamarabb elkészül), mindig alaposan eldolgozzuk egy habverővel. A sűrű mártást lágyíthatjuk kevés víz vagy tejföl hozzáadásával. Citromlével, sóval, borssal és szárított vagy friss chilivel ízesítjük.

Sült fokhagymás öntet parmezánnal

HOZZÁVALÓK:
3 fej fokhagyma, 1,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál ecet (10%-os vagy gyümölcsecet), 3 dkg parmezán, só, frissen őrölt bors

  1. A gerezdekre szedett fokhagymát pucolás nélkül alufóliába csomagoljuk, 160 ºC-on 20 perc alatt megsütjük.
  2. A héjából kinyomkodjuk, majd az olajjal, mustárral, ecettel, reszelt parmezánnal, sóval, borssal botmixerrel pürésítjük. (Ha nincs kéznél botmixer, az összenyomkodott fokhagymát a hozzávalókkal együtt műanyag dobozba tesszük, összerázzuk, esetleg habverővel kikeverjük.)

 

A receptek eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016. árpilisi lapszámában jelentek meg.

A videóban szereplő kezekért és a receptekért köszönet Ízbolygó Tündének!