HOZZÁVALÓK 16 SZELETHEZ:
Az ostyás réteghez: 5 dkg étcsokoládé | 2-3 evőkanál olaj | 10 dkg töltetlen ostya vagy ostyalap
Az alaphoz: 20 dkg babapiskóta
A málnafagylalthoz: 40 dkg málna | 2 dl víz | 14 dkg cukor
A vaníliafagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 1 rúd vanília kikapart magjai | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor | csipet só
A díszítéshez: 10 dkg friss málna
1. A ropogós réteghez vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét az étolajjal, hozzákeverjük az ostyatörmeléket. Sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, hűtőszekrényben dermesztjük, majd összetörjük.
2. Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk, az oldalát szorosan kirakjuk felezett, az alját pedig egész babapiskótákkal.
3. A málnafagylalthoz egy kis lábosba tesszük a hozzávalókat, körülbelül 80 ºC-ig melegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel. Botmixerrel pürésítjük, lehűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. (Ha nincs fagylaltgépünk, lapos edényben mélyhűtőbe rakjuk, és félóránként botmixerrel átkeverjük.) A fagylaltot az előkészített formába rétegezzük, és megszórjuk a csokoládés ostya felével. Fagyasztószekrénybe helyezzük.
4. A vaníliafagylalthoz felforraljuk a tejet és a tejszínt a vanília kikapart magjaival és a rúddal. A tojássárgáját kézi habverővel simára keverjük a cukorral és a sóval (nem kell habosítani!), majd hozzáöntjük a vaníliás tejet (eltávolítjuk a vaníliarudat). A keveréket újra megmelegítjük, ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Körülbelül 80 ºC-ig melegítjük, közepes tűzön kissé besűrűsítjük. Az alapot teljesen kihűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.
5. A málnafagylaltra rétegezzük az elkészült vaníliafagylaltot, majd tálalásig fagyasztószekrénybe tesszük. Tálalás előtt friss málnával és a maradék csokoládés ostyaropogóssal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 236 KCAL/SZELET
A receptet a Nők Lapja Konyha 2016. júniusi számában találjátok,még több finom, piros gyümölcsös sütemény kíséretében.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós