Hagymás-szalonnás kenyérlángos: jobb, mint bármelyik fesztiválon

Ha valamilyen fesztivált tartanak az országban, ott biztosan feltűnik a kenyérlángos. Viszont a jó hír, hogy a finomságot otthon is el lehet készíteni, méghozzá nem is akárhogy!

kep16e

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: 2,5 dl langyos víz | 1 mokkáskanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál só | 1 közepes méretű főtt krumpli (kb. 15 dkg) | 2 evőkanál étolaj
A feltéthez: 2 dl tejföl | 8-10 dkg reszelt sajt | só, bors | 2 fej lila hagyma | 15 dkg kockázott bacon

1. A hámozott, kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd krumplinyomóval áttörjük, félretesszük.

2. A langyos vízhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, letakarva felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk az áttört krumplit, az étolajat és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, kidagasztjuk, letakarva 40-45 percig kelesztjük.

3. A feltéthez elkeverjük a tejfölben a reszelt sajtot, enyhén sózzuk, borsozzuk. A tisztított lila hagymát felkarikázzuk, a bacont – ha szükséges – apró kockákra vágjuk.

4. Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát. (Lehet egészben vagy két részletben is.) Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 5 A tésztát megkenjük a sajtos tejföllel, rászórjuk a lila hagymát és a baconkockákat. 200 ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 30-35 PERC
KALÓRIA: 3819 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, ahol további lángos recepteket is találtok!

Recept: Kis-Varga Judit, a Csak a puffin! blog szerzője

Fotó: Kis-Varga Judit