Amaránt
A kicsit mogyorós ízű amaránt a gabonafélék családjába tartozik, textúrája és tápanyag minősége nagyban hasonlít a quinoáéra és a hajdináéra. Az aprócska mag tele van vassal, káliummal és kálciummal, de fehérjetartalma sokkal nagyobb, mint a másik kettőé, így érthető módon sokkal laktatóbb is.
Elkészítés:
Az amaránt lisztből remek palacsintát és muffint lehet készíteni, de természetesen kása formában is isteni, leforrázva, banán vagy őszibarack szeletekkel díszítve, sőt, egy csipetnyi fahéjjal megszórva új színt vihet a reggelekbe.
Teff
Minden ötödik nő vérszegény, melyet a vashiány okoz. Ha ti is gyakran érzitek magatokat fáradtnak, netán sokszor fáj a fejetek, joggal gyanakodhattok arra, hogy nincs kellő vas a szervezetetekben. Hogy jön ez a témához? Hát úgy, hogy a teff mag vastartalma kiemelkedő, egy adag elfogyasztása fedezi a napi vas szükséglet 20%-át, sőt, a kalciumigényünk 10%-át is.
Elkészítés:
A fent leírtak alapján a teff magot is érdemes felvenni a reggeli kásák repertoárjára, megfőzve, agavé sziruppal, datolyával vagy dióval nagyon finom, de használhatjátok magvas süteményekhez is, ugyanis mogyorós-gesztenyés ízvilága tökéletesen beleillik ezekbe a finomságokba. És itt jegyeznénk meg azt is, hogy a teff mag gluténmentes, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Hajdina
Szintén egy gluténmentes magról beszélünk, ami ráadásul szívbarát is, a hajdinában ugyanis rengeteg flavonoid és lignán – ezek egyfajta antioxidánsok –, valamint magnézium található. Ez utóbbi segít a szívbántalmak megelőzésében, és csökkenti a koleszterinszintet.
Elkészítés:
A hajdina megsütve nagyon karakteres, pörkölt ízvilágot képvisel, kása formájában azonban ennél valamivel visszafogottabb, egyáltalán nem tolakodó ízű. Elkészítése nem sokban különbözik a zabkásáétól, így nem okozhat különösebb gondot. ;) És még valami, pekándióval és juharsziruppal tálalva valami mennyei!
Tönkölybúza
A tönkölybúza csontvédő és immunerősítő hatással is bír, hála kiemelkedő mangán és cink tartalmának. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy megfázásos időszakban kiváló orvosság! A Medical Association Journal egy régebbi kutatása szerint a táplálékkal bevitt cinkmennyiség körülbelül másfél nap alatt segít a nátha legyőzésében.
Elkészítés:
A tönkölybúza mogyorós íze nagyon jól „működik” a muffin receptekben, egészen különlegessé teszi őket. Ugyanakkor megfőzve is finom, egyetlen csipetnyi fahéjjal megszórva minden hideg reggelt melegebbé varázsol.
Quinoa
Ha megbízható fehérjeforrást kerestek, akkor a quinoa lesz a befutó az itt felsorolt magfélék közül! Lizin, izolucein nevű aminosavakat tartalmaz, melyek olyan erős energiaforrások, hogy a testépítők külön étrendkiegészítőként is fogyasztják őket. Egy hétköznapi edzés után is beépül a szervezetbe, segíti az izmok fejlődését és gyógyulását.
Elkészítés:
A quinoának több változata is létezik, a világos színűek egészen enyhe, a piros és fekete színűek valamivel erősebb, földes ízvilágot képviselnek. Elkészítésükben azonban nem különböznek, forrázás után aszalt áfonyával és mandulaszeletekkel megszórva kiváló reggeli, vagy mozgás utáni harapnivaló válik minden egyes szemből.
Köles
A köles különleges keverékét kínálja a legfontosabb ásványi anyagoknak, beleértve a foszfort és a magnéziumot is, melyek a csontok, az izmok és az idegek erősítéséért felelnek. Igazából egy multifunkciós tápanyagról van szó, amit kivétel nélkül mindenkinek érdemes beépítenie az étrendjébe.
Elkészítés:
A köles lehet krémes, akár egy krumplipüré, de például ragacsos is, mint egy tejberizs, attól függően, hogyan főzitek. 1 csésze köleshez körülbelül 2 csésze folyadék kell, hogy egyáltalán meg tudjon dagadni – értelemszerűen minél több vizet adtok hozzá, annál krémesebb állagú kását készíthettek. Az i-re a pontot az aszalt gyümölcsök és a méz tehetik fel ennél a reggelinél.
Barna rizs
Köretként talán ti is próbáltátok már a barna rizst, de érdemes más műfajban is kísérletezni vele, ugyanis remek rostforrás, ráadásul olyan növényi tápanyagokat tartalmaz, melyek segítenek a szívbetegségek, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében.
Elkészítés:
Az igazi az, ha forralva vagy főzve készítetek belőle kását, de ha a reggeli rohanásban nem fér bele a főzőcskézés, akkor a mikróba bedobva is finom reggelit készíthettek belőle. Banánnal és kókuszreszelékkel vagy mazsolával és fahéjjal ez is egy alternatíva a zabkása helyett.
A Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában több zabkása variációt is találtok, ha mégis maradnátok a klasszikus kása alapanyagnál. A magazint október 4-től keressétek az újságárusoknál!
Szöveg: D. A.
Forrás: shape.com
Fotó: Thinkstock