HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 12 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 25 dkg vaj/margarin | 25 dkg túró | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 1 csomag vaníliás cukor | 5 dkg aszalt áfonya
A díszítéshez: 10 dkg aszalt áfonya
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet is.
2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm-es tortaformába öntjük, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, az áttört túróval, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral. Beleforgatjuk az aszalt áfonyát is.
4. A krémből 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többivel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson.
5. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálalás előtt a torta alját egy vékony rétegben kockázott áfonyával borítjuk, a tetejét csillagcsöves nyomózsákból díszítjük meg a félretett krémmel és áfonyával.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 4531 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. novemberi számában jelent meg, még több aszalt gyümölccsel készült sütemény társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós