Vajsaláta
A sárgás-zöld levelekkel büszkélkedő vajsaláta nevét könnyű, vajas textúrájáról kapta. Általában egészen kicsi és közepes fejekben árulják, így tökéletes hamburgerek és szendvicsek ízesítéséhez. Piros változatban is megterem, ám ízbeli különbség a két színvilág között nincsen.
Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe
Jégsaláta
A szorosan záródó levelekkel rendelkező jégsaláta több vizet tartalmaz, mint bármelyik rokona, így nagyon jól érvényesül olyan élelmiszerek mellett, amelyek kissé szárazak. Ami az ízét illeti, elég semleges, nem változtatja meg túlzottan az ételek aromáját, ezért is annyira népszerű a saláták között.
Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, gyrosba, csirkeételek mellé
Fejes saláta
Fodros szélével és ropogós, picit édeskés leveleivel a fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta itthon. Kerti salátának is nevezik, hiszen minden veteményesben megterem, általában zöldes árnyalatban, de létezik piros levelű változat is belőle.
Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, és természetesen tojásos nokedli mellé, ecetes lében
Római saláta
A saláták királya a római vagy Caesar saláta, ami egyszerre könnyű, szinte füves ízű, és kellemesen roppanós. Egyetlen hátulütője, hogy a szára gyakran keserű utóízű, így ezt érdemes kivágni a közepéből. Folsav és K-vitamin tartalma miatt erősen ajánlják a fogyasztását.
Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, töltött ételek alapanyagának, Cézár-salátához
Belga endívia
Elegáns, erős leveleinek köszönhetően a belga endíviát gyakran használják előételek tálalására, akárcsak valami ehető tányért. Ám nem ez az egyetlen érdekessége, szinte teljesen a föld alatt, napfény nélkül termesztik, így alakul ki elefántcsont árnyalata és édes, bár nyomokban kesernyés ízvilága.
Felhasználása: jellegzetes íze miatt elsősorban zöldsalátákhoz ajánlott
Fodros endívia
Kunkorodó külső levelek és halványzöld árnyalat jellemzi a fodros endíviát, ám belga rokonával ellentétben ennek az íze kifejezetten kesernyés. Levelei hasonlóan kemények, ezért is használják zöldsaláták készítéséhez – felaprózva tartást ad a salátának.
Felhasználása: bármilyen zöldsalátába
Radicchio vagy vörös cikória saláta
Roppanós, piros, lila vagy fehér erezetű leveleiről könnyen felismerhető a radicchio, és az ízvilága is jellegzetes: nyers, meglehetősen keserű és csípős aromája összetéveszthetetlen bármelyik másik saláta ízével.
Felhasználása: grillezve vagy picit megpirítva bármilyen ételhez illik, nyersen a legjobban vegyes zöldsalátákban érvényesül, főleg, ha retek is van benne
Kelkáposzta
Nem véletlenül tartják a fodros kelkáposztát szuperélelmiszernek, magas rost és tápanyagtartalma mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. Most azonban nem élettani hatását vizsgáljuk, hanem felhasználhatóságát. Földes, enyhén füves íze miatt nagyon sokoldalúan hasznosítható a konyhában, bár elsősorban salátákban, levesekben szoktunk vele találkozni.
Felhasználása: salátákban, levesekben, turmixokban, főzelékekben
Vízitorma
Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás és ez a vízitormára is igaz. Apró levelei savanykás, borsos pikáns ízvilágot képviselnek, intenzív jellege miatt elsősorban nem salátaként, hanem fűszerként szokták felhasználni, ám érdemes még virágzás előtt szedni, akkor a legzsengébb és a legízletesebb.
Felhasználása: zöldsaláták ízesítéséhez
Spenót
Nem véletlenül kedvelte Popeye annyira a spenótot, a lágy, enyhén gyógynövényes ízű, sötétzöld levelek igazi kuriózumok, amik sokoldalúan felhasználhatóak.
Felhasználása: saláták, turmixok, főzelékek, tészták
Rukkola
Sok saláta alapját adja a picit kesernyés és olykor borsos ízű rukkola – nem véletlen, hogy bormustárnak is szokták nevezni. A Földközi-tenger vidékéről származó növény elsősorban a mediterrán ételek ízesítésében játszik szerepet, mondhatni inkább fűszernövényként tekintenek rá, semmint zöldségként.
Felhasználása: saláták, pizzák, halas ételek, tészták
A Nők Lapja Konyha magazinokban számos izgalmas salátás recepttel is találkozhattok.
Szöveg: D. A.
Fotó: Thinkstock