Íme, egy klasszikus új köntösben – ha már nehezen viselitek a meleg időt, érdemes bevetni.

HOZZÁVALÓK 4-5 NAGY ADAGHOZ:

A piskótához: 4 tojás | 8 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 10 dkg liszt | 2,5 dkg darált dió | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
Az öntethez: 1,5 dl habtejszín | 10 dkg tört étcsokoládé | 2 cl rum
A fagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 1 darab vaníliarúd kikapart magjai | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor | csipet só | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 2 cl rum
A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé forgács | 5 dkg kockázott kandírozott narancs

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük.

2. A masszát kettéválasztjuk, az egyik feléhez hozzákeverjük a darált diót, a másikhoz a kakaóport. Mindkét masszát sütőpapírral fedett sütőlemezre kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 6-8 perc alatt. Kihűtjük, apró kockákra vágjuk.

3. Az öntethez felforraljuk a tejszínt, ráöntjük az apróra tört étcsokoládéra, majd simára keverjük a rummal. Kihűtjük.

4. A fagylalthoz felforraljuk a tejet és a tejszínt a vaníliamagokkal és a kikapart vaníliarúddal. A tojássárgáját villával simára keverjük a cukorral és csipet sóval, majd hozzáöntjük a szűrőn átszűrt vaníliás tejet. Ismét felmelegítjük, de nem forraljuk fel, mert akkor szétesik, csak addig melegítjük, míg besűrűsödik. Kihűtjük, hozzákeverjük a narancshéjat és a rumot, majd fagylaltgépben elkészítjük. Tálalásig mélyhűtőbe tesszük.

5. Tálaláskor a kelyhekbe rétegezzük a fagylaltot, a piskótakockákat és az öntetet. Csokoládéforgáccsal és kandírozott naranccsal díszítjük. Tejszínhabot is kínálhatunk mellé.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS: 6-8 PERC
KALÓRIA: 874 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. júniusi számában jelent meg, még több fagylalt társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós