Csipkebogyós libacomb tört burgonyával, Márton-napra hangolódva

A mondás úgy tartja, hogy aki Márton-napon libát nem eszik, az egy egész évig éhezni fog. Rajtunk nem múlik a dolog – íme, egy recept a jóslat elkerülésére. ;)

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

4 darab libacomb | 50 dkg csipkebogyó | fél fej fejes káposzta | 1 gerezd fokhagyma | 2 fej vöröshagyma | 80 dkg burgonya | 1 kávéskanál őrölt gyömbér | 1 evőkanál sűrített paradicsom | 1 evőkanál cukor | 1 teáskanál dijoni magos mustár | só, frissen őrölt bors | 1 teáskanál majoránna | 1 darab csilipaprika | 1 teáskanál keményítő | olaj

1. A libacombokat sóval, borssal és majoránnával alaposan bedörzsöljük, 3 szem csipkebogyót a fokhagymával összezúzunk, majd a libacombokra kenjük. Egy napra hűtőbe tesszük pácolódni.

2. Másnap magas falú tepsibe helyezzük és 1,5 dl vizet öntünk alá, majd 130 °C-os előmelegített sütőben alufóliával lefedve 130 percet sütjük. Kivesszük, a levét eltávolítjuk, és visszateszszük 10 percre 190 °C-os sütőbe, hogy a bőre megpiruljon.

3. A káposztát közben ujjnyi vastag csíkokra vágjuk és egy nagy serpenyőben olajon lepirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a magos mustárt, 5 szem félbe vágott csipkebogyót és 1 dl vizet, majd nagy lángon pirítjuk.

4. A sűrített paradicsomot kevés olajon lábosban kis lángon barnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a maradék csipkebogyót. Belerakjuk a cukrot, a félbevágott, kimagozott csilipaprikát, sózzuk és felöntjük 5 dl vízzel, majd lassan kb. 1 órát főzzük, közben az elpárolgott vizet pótoljuk.

5. Ha kész, botmixerrel leturmixoljuk, leszűrjük, és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A mártást végül összeforraljuk és a sült libacomb mellé adjuk.

6. A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, majd héját eltávolítjuk, összetörjük. A hagymát finomra vágjuk és egy serpenyőben olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a tört burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és összeforgatva együtt pirítjuk tovább.

ELKÉSZÍTÉS: 90 PERC + PÁCOLÁS
SÜTÉS: 130 + 10 PERC
KALÓRIA: 819 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. novemberi számában jelent meg, még több libás fogás társaságában.

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter