HOZZÁVALÓK 16-20 DARABHOZ:
A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | | 1 teáskanál mézes fűszerkeverék csipet só | | 5 dkg vaj/margarin | | 2,5 dl tej | | 2,5 dkg cukor 2,5 dkg méz | | 3 dkg élesztő | | 2 tojássárgája | | olaj a sütéshez
A mázhoz: 30 dkg porcukor | | fél citrom leve | | 1 tojásfehérje
A díszítéshez: cukorgyöngy
1. A tésztához összekeverjük a lisztet, a fűszert, a sót és a puha vajat/margarint. A tejet meglangyosítjuk a cukorral és a mézzel, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dolgozzuk, letakarva kelesztjük 20 percig.
2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk. Az így kapott korongok közepét egy kisebb, kb. 2-3 cm átmérőjű kiszúróval kiszúrjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kelesztjük 15-20 percig.
3. Amíg a fánkok kelnek, olajat hevítünk, majd a megkelt fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. A máz hozzávalóit (a cukorgyöngy kivételével) csípősre melegítjük vízgőz fölött, majd belemártjuk a fánkokat. Mielőtt megdermedne, cukorgyöngygyel díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 202 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. decemberi számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós