A csontig hatoló hidegben igazi mentsváraink lesznek a következő forró finomságok. Készüljetek fel, mert cikkünkben elrugaszkodunk a megszokott leves receptektől!

Parajos pillanatok: Spenótos lencseleves sajtos krutonnal

lencseleves

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 csokor újhagyma | | 3 evőkanál olívaolaj 30 dkg lencse (hagyományos vagy zöld) 2 gerezd fokhagyma | | 1,5 liter zöldségalaplé 1 darab babérlevél | | só, frissen őrölt bors 20-25 dkg brokkoli | | 5 dkg bébispenót 2 dl tejföl | | 4 darab zsemle | | 20 dkg sajt

1. A lencsét előző este beáztatjuk, főzés előtt az áztatólevet leöntjük, és átmossuk a lencsét. A megtisztított és apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a lencsét, belereszeljük a fokhagymát. Felöntjük 1,5 liter alaplével (vagy vízzel).

2. A leveshez adjuk a babérlevelet, finoman sózzuk, borsozzuk, 15-20 perc alatt puhára főzzük a lencsét. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk az apró rózsákra szedett brokkolit, és készre főzzük a zöldségeket. Végül a meleg levesbe tesszük a megmosott spenótot. Tejföllel tálaljuk.

3. A zsemlét felszeleteljük, megpirítjuk, megszórjuk reszelt sajttal. A 220 °C-ra előmelegített sütőben ráolvasztjuk a sajtot 3-5 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + LENCSEÁZTATÁS
SÜTÉS 3-5 PERC
KALÓRIA 785 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. decemberi számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője

A kiadós fogás, ami felmelegít: Tejfölös, zsályás bableves sonkával

bableves

Füstölt hús helyett sonka, őrölt paprika helyett zsálya. Érdemes kipróbálni a klasszikus bablevest új köntösbe bújtatva. A hideg órákban nem fogjuk megbánni, ha elkészítjük ezt a pazar és kiadós fogást.

A receptet ezen az oldalon találjátok.

Tetőtől talpig forróság: Füstölt sajtos, tejszínes brokkolileves

Kenyérkockák helyett válasszunk ízletes füstölt sajtot levesbetétnek! Ettől az egész olyan lesz, mint egy falat mennyország, amit nemcsak vegetáriánusoknak ajánlunk.

Ha elkészítenétek, kattintsatok ide!

Kulináris kalandozás: Sáfrányos paprikakrémleves csípős garnélával

sáfrányos leves

Ha szívesen részt vennétek egy igazi gasztrotúrán, akkor irány a piac, szerezzetek be néhány szép és kövér garnélát, illetve egy kevés kaliforniai paprikát. A plusz kilók miatt egyáltalán nem kell aggódni, mert ez a leves alig tartalmaz szénhidrátot.

Ide kattintva találjátok meg a receptet.

Selymes és krémes: Sütőtökös répakrémleves sonkás grissinivel

A sütőtök szerelmeseinek érdemes kipróbálni a sárgarépával krémesre főzött fűszeres levest. Egy pici zsenge póréhagymával és zsályalevéllel megspékelve maga a csoda!

Íme, a recept!

Összeállította: D.E.

Fotó: Vrábel Kriszta, Gyugyi Péter és Nagy Tünde