HOZZÁVALÓK 1 RÚDHOZ:
A tésztához: 12 dkg vaj/margarin 30 dkg liszt csipet só 1 dl tej 3 dkg porcukor 1 dkg élesztő 1 tojássárgája 1 tojás a kenéshez A mákos töltelékhez: 20 dkg mák 4 dkg darált keksz 1 teáskanál fahéj 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja 1 evőkanál méz 1 dl víz 10 dkg cukor A szilvás töltelékhez: 20 dkg sűrű szilvalekvár 10 dkg apróra vágott aszalt szilva
1. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt és tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk, két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percet hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A töltelékhez összekeverjük a mákot, a darált kekszet, a fahéjat és a citromhéjat. A mézet, a vizet és a cukrot forrásig hevítjük, majd a mákos keverékre öntjük. Alaposan eldolgozzuk, majd félretesszük hűlni. A szilvás töltelékhez összekeverjük a nagyon sűrű lekvárt az aszalt szilvával.
3. Tiszta (lisztmentes) munkalapon két darab, kb. 30×15 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztákból. Fele-fele arányban egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a töltelékeket úgy, hogy a széleitől 1 cm-t elhagyunk. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, és a hosszabbik szélétől kezdve szorosan feltekerjük. A két rudat „összefonjuk”.
4. A bejglit sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával megkenjük, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg megszárad. A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk, szobahőmérsékleten 20-25 percet kelesztjük. Hústűvel vagy fogpiszkálóval megszurkáljuk. 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. decemberi számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós