Így készül az osztrák Germknödel, azaz gőzgombóc

Az egyik legfinomabb délnémet, tésztából készült édesség elkészítése kissé időigényes, de megéri a fáradalmat! Minden falatnál úgy érezhetjük, az osztrák sípályák egyik meleg hüttéjében sziesztázunk!

gőzgombóc

HOZZÁVALÓK 4 DARABHOZ:

25 dkg liszt + a nyújtáshoz 2 dkg friss élesztő, 5 dkg vaj/margarin, 1 dl tej, 1 tojás, 5 dkg cukor, 4 evőkanál szilvalekvár

A gombócokra: 8 dkg olvasztott vaj/margarin, 10 dkg darált mák

A sodóhoz: 8 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor

1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt. A vajat/margarint összeolvasztjuk a tejjel, majd a liszthez adjuk a tojással és a cukorral együtt. Alaposan kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 egyforma részre osztjuk, kissé kinyújtjuk. Mindegyik közepébe szilvalekvárt teszünk, a tészta sarkait összecsippentjük, gombócokat formázunk belőle. Letakarva 30 percet pihentetjük.

3. Egy tésztafőző fazékba annyi vizet töltünk, hogy ne érje el a betétet a lobogó víz. Ennek hiányában használhatunk egy lapos, nagy fazékra tett olajfröccsenés-gátló szitát, amire rá tudjuk helyezni a gombócot.

4. Olvasztott vajjal/margarinnal megkenünk egy gombócot, a tésztafőző edénybe vagy a szitára helyezzük, a vizet forrásig hevítjük, majd alacsonyabb lángon gyöngyöztetjük. A gombócot lefedve pároljuk 25 percig (ha a szitás módszert használjuk, egy fém tállal lefedjük), majd ismét megkenjük vajjal/ margarinnal, megszórjuk darált mákkal, és melegen tartjuk tálalásig.

5. A sodóhoz felforralunk 6 dl tejet a cukorral, a maradék 2 dl tejben kikeverjük a pudingport, majd besűrítjük vele a forró tejet. A gombócokat az öntettel tálaljuk.

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg, még több isteni német recepttel együtt.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője