HOZZÁVALÓK 4 DARABHOZ:
25 dkg liszt + a nyújtáshoz 2 dkg friss élesztő, 5 dkg vaj/margarin, 1 dl tej, 1 tojás, 5 dkg cukor, 4 evőkanál szilvalekvár
A gombócokra: 8 dkg olvasztott vaj/margarin, 10 dkg darált mák
A sodóhoz: 8 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor
1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt. A vajat/margarint összeolvasztjuk a tejjel, majd a liszthez adjuk a tojással és a cukorral együtt. Alaposan kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 egyforma részre osztjuk, kissé kinyújtjuk. Mindegyik közepébe szilvalekvárt teszünk, a tészta sarkait összecsippentjük, gombócokat formázunk belőle. Letakarva 30 percet pihentetjük.
3. Egy tésztafőző fazékba annyi vizet töltünk, hogy ne érje el a betétet a lobogó víz. Ennek hiányában használhatunk egy lapos, nagy fazékra tett olajfröccsenés-gátló szitát, amire rá tudjuk helyezni a gombócot.
4. Olvasztott vajjal/margarinnal megkenünk egy gombócot, a tésztafőző edénybe vagy a szitára helyezzük, a vizet forrásig hevítjük, majd alacsonyabb lángon gyöngyöztetjük. A gombócot lefedve pároljuk 25 percig (ha a szitás módszert használjuk, egy fém tállal lefedjük), majd ismét megkenjük vajjal/ margarinnal, megszórjuk darált mákkal, és melegen tartjuk tálalásig.
5. A sodóhoz felforralunk 6 dl tejet a cukorral, a maradék 2 dl tejben kikeverjük a pudingport, majd besűrítjük vele a forró tejet. A gombócokat az öntettel tálaljuk.
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg, még több isteni német recepttel együtt.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője