A sütemények egyik leglényegesebb alkotóeleme a tésztán kívül a krém, az adja meg az édesség igazi ízét, karakterét. De arra is van példa, hogy maga a krém a desszert... Ilyen ez a különleges finomság is!

csokoládémousse szelet

HOZZÁVALÓK 16-18 SZELETHEZ:

A piskótához: 3 tojás | | 6 dkg cukor | | 8 dkg liszt | | fél csomag sütőpor

A tejcsokoládés mousse-hoz: 10 dkg tejcsokoládé | | 3 tojássárgája | | 8 dkg cukor 4 dl hideg habtejszín | | 1 teáskanál zselatin

A fehér csokoládés mousse-hoz: 10 dkg fehér csokoládé | | 3 tojássárgája 8 dkg cukor | | 4 dl hideg habtejszín | | 1 teáskanál zselatin

A díszítéshez: 5 dkg tejcsokoládé forgács

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, kemény habot verünk a fehérjéből a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

2. A masszát egyenletesen elkenjük egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt magas peremű tepsiben, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-12 perc alatt. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a vele sült sütőpapírt, és visszatesszük a lapot a tepsibe.

3. A tejcsokoládés mousse-hoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, félretesszük. A tojássárgáját gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig habbá verjük. A tojássárgájás habhoz keverjük a habbá vert tejszínt, az olvasztott tejcsokoládét, illetve a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A tejcsokoládés mousse-t a piskótára simítjuk, mélyhűtőbe tesszük 15-20 percre.

4. A fehér csokoládés mousse-hoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, félretesszük. A tojássárgájákat gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig habbá verjük. A tojássárgájás habhoz keverjük a habbá vert tejszínt, az olvasztott fehér csokoládét, illetve a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A fehér mousse-t a megdermedt tejcsokoládés mousse-ra öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük 60 percre dermedni. Tálalás előtt csokoládéforgáccsal díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 308 KCAL/SZELET

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre