Ne legyen szenvedés a böjt! – Sajtos répapuffancsok aiolival

A húsvét előtti böjtöt egyre többen tartják, sokan vallási, mások egészségügyi okokból. Ezzel a laktató vega fogással kellőképpen megfűszerezhetitek a húsmentes napokat, ráadásul harminc perc alatt elkészülhettek vele!

Sajtos répapuffancsok aiolival

HOZZÁVALÓK 12 DARABHOZ:

40 dkg sárgarépa | | só | | 15 dkg cheddar sajt (vagy más zsíros sajt), reszelve 5 evőkanál apró szemű zabpehely | | 2 evőkanál étkezési keményítő 2 teáskanál őrölt római kömény | | fél csokor snidling

Az aiolihoz: 3 gerezd fokhagyma | | 2 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj) 1 tojássárgája | | só, frissen őrölt bors | | kevés mustár ízlés szerint

1. A meghámozott sárgarépát kislyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, a zabpelyhet és a keményítőt, római köménnyel és apróra vágott snidlinggel ízesítjük.

2. Kb. evőkanálnyi adagokban sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, mellétesszük alufóliába csomagolva a fokhagymagerezdeket, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 25 perc alatt.

3. Az aiolihoz kicsomagoljuk az alufóliát, kiszedjük a héjból a fokhagymakrémet.

4. Az olajat folyamatos keverés mellett vékony sugárban a tojássárgájához csorgatjuk, majonézt készítünk belőle. (Karos robotgépet vagy manuális habverőt is használhatunk.) Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a sült fokhagymát. Kevés mustárral ízesíthetjük. A puffancsok mellé kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 251 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2018/3. számában jelent meg, még több isteni recepttel együtt.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.