Így készül a legnépszerűbb retró süti: a majomkenyér vaníliasodóval

A majomkenyér sütemény eredetéről nem sokat tudunk, egyes források szerint először az 1950-es években egy amerikai női magazinban közölték a receptjét. Az élesztős tésztát általában kuglóf formájában sütik meg és forrón kell elfogyasztani, tépegetve. Aki szereti, tehet bele 5-8 dkg mazsolát is, a rétegek közé szórva.

Majomkenyér

HOZZÁVALÓK 8 ADAGHOZ: 1 csomag szárított élesztő | | 3 dl tej 1 rúd vanília kikapart magjai | | 50 dkg liszt | | csipet só 6 dkg cukor | | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja 2 tojássárgája | | 5 dkg vaj/margarin, olvasztva A beforgatáshoz: 25 dkg vaj/margarin, olvasztva 30 dkg barna cukor | | 1 mokkáskanál őrölt fahéj A vaníliasodóhoz: 4,5 dkg búzaliszt | | 7,5 dl tej 6 tojássárgája | | 4 dkg cukor | | 1 vaníliarúd kikapart magjai

1. Az élesztőt feloldjuk a tejben. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliamagokat, az olvasztott vajat/margarint, illetve az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva kelesztjük meleg helyen kb. 1 órát. A megkelt tésztát 60-70 darabra osztjuk (nem kell teljesen egyforma darabokra).

2. Egy nagy kuglófformát kikenünk olvasztott vajjal/margarinnal. A kis tésztadarabokat megforgatjuk az olvasztott vajban/ margarinban, majd meghempergetjük a fahéjjal összekevert barna cukorban. Ahogy forgatjuk, folyamatosan tesszük bele a kuglófformába.

3. Letakarva még 30 percet kelesztjük, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

4. A sodóhoz elkeverjük a lisztet kevés tejjel, majd beleütjük a tojássárgáját. A többi tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliamagokkal, majd besűrítjük a lisztes résszel.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 879 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2018/3. számában jelent meg, még több isteni tavaszi recepttel együtt.

Recept: Farkas Vilmos
Fotó: Acsai Miklós