HOZZÁVALÓK 1 NAGY KALÁCSHOZ:
1 dl tej | 5 dkg cukor | 2,5 dkg friss élesztő 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz 1 teáskanál só | 2 dl habtejszín | 1 tojás + 1 tojássárgája
A töltelékhez: 25 dkg túró | 10 dkg porcukor | 1 csomag vaníliás cukor | 1 (kezeletlen) citrom héja | 1 evőkanál étkezési keményítő vagy búzadara | 1 tojás, szétválasztva | 6 dkg aszalt sárgabarack | csipet só
1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük. A tetejére szórunk 2 evőkanál lisztet, 10-15 percre félretesszük.
2. A maradék lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, a tojást, a tojássárgáját és a közben felfutott élesztős tejet.
3. Dagasztani kezdjük, amikor a tészta összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és erőteljes mozdulatokkal tovább gyúrjuk. 15-20 perc dagasztás után szép sima, fényes felületű, kissé puha, de rugalmas tésztát kapunk, ami már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
4. A tésztát gömbölyűre formázzuk, fedeles kelesztőtálba tesszük (ha nincs, egyszerűen letakarjuk). Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük 40-45 perc alatt.
5. Elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a keményítőt/búzadarát, a tojássárgáját és a felaprított aszalt barackot. Összekeverjük, majd beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert tojásfehérjét is.
6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 50×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tölteléket, majd a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Egy éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy a felső végén 2-3 cm egyben maradjon. A két szárat a vágott felével felfelé fordítjuk, majd összefonjuk.
7. Sütőpapírral kibélelünk egy 35×15 cm-es sütőformát, óvatosan belefektetjük a tésztát. Egy konyharuhával letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk, majd 170 ºC-os sütőben készre sütjük kb. 45 perc alatt. A kalácsot a formával együtt rácsra tesszük, 10 percig benne hagyjuk, majd kivesszük és kihűtjük.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 3778 KCAL/EGÉSZ KALÁCS
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/1. számában jelent meg.
Recept: Tóthné Libor Mária, a Limara Pékség blog szerzője
Fotó: Körmendi Imre