HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:
A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 22 dkg liszt
A krémhez: 3 dl tej | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 1 (kezeletlen) citrom 1 (kezeletlen) lime | 50 dkg mascarpone | 10 dkg málna vagy eper
A habcsókhoz: 2 tojásfehérje | 6 dkg kristálycukor | 6 dkg porcukor
A mázhoz: 2 dl mangólé (vagy narancslé) | 8 dkg cukor | 1 dkg pektin málna vagy eper a díszítéshez
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, beleforgatjuk a sárgáját, végül belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet.
2. A masszát egy kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen négy lapba vágjuk.
3. A krémhez felforralunk 2 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a mascarponéval. Beleforgatjuk a citrom és a lime levét, illetve reszelt héját is.
4. A krémmel összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is jusson. A rétegek közé málnát vagy feldarabolt epret szórunk. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. A habcsókhoz habbá verjük a fehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. A habot sima csöves nyomózsákba töltjük, és cseppeket nyomunk sütőpapírral fedett sütőlemezre. 150 °C-ra előmelegített sütőben kiszárítjuk 40-45 perc alatt.
6. A mázhoz 102 °C fokra melegítjük a mangólevet a cukorral és a pektinnel, majd kihűtjük. Tálalás előtt megcsorgatjuk a mázzal a tortát, végül a habcsókokkal és a friss gyümölcscsel díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 + 40-45 PERC
KALÓRIA 4284 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában jelent meg, még több különleges desszerttel együtt!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre