A mák intenzív íze és a gránátalma fanyarsága nagyszerű párost alkotnak ebben a krémes finomságban. Érdemes lesz kipróbálni a receptet!

HOZZÁVALÓK 12-14 SZELETHEZ:

A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 5 dkg darált mák, 12 dkg liszt

A máktöltelékhez: 1 dl víz, 6 dkg cukor, 6 dkg méz, 20 dkg darált mák, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj

A krémhez: 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 15 dkg puha vaj/margarin

A díszítéshez: 1 nagyobb gránátalma magjai

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a mákkal és sütőporral elkevert lisztet.

2. A masszából kb. 30×30 cm-es, vékony lapot kenünk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. 1-2 perc hűlés után, de még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

3. A máktöltelékhez felforraljuk a vizet a cukorral és mézzel, majd ráöntjük a mákra, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Félretesszük hűlni.

4. A krémhez felforralunk 2 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal és a máktöltelék kétharmadával.

5. A kihűlt piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megkenjük a krém kétharmadával, a hosszabbik széléhez egy csíkban odaszórjuk a maradék máktölteléket, majd szorosan feltekerjük.

6. Kívülről megkenjük a maradék krémmel, és megszórjuk a gránátalmamaggal. Hűtőszekrénybe tesszük 30 percre, és tálalás előtt 2-2,5 cm-es szeleteket vágunk belőle forró vízbe mártott késsel.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 304 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/03. lapszámában jelent meg, még több különleges édességgel együtt!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre