HOZZÁVALÓK 10 DARABHOZ:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt | 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + a formázáshoz | 1 kávéskanál só | 2 kávéskanál szódabikarbóna | 4 dl kefir
1. A liszteket keverjük el egymással, a sóval, szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt, pár perc alatt robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze a tésztát. Dagasztani nem kell, akkor kemény lesz a tészta!
2. Osszuk 10 egyenlő részre a ragacsos tésztát, lisztezett kézzel formázzunk 2-3 cm magas korongokat, tegyük őket sütőpapírral fedett sütőlemezre.
3. Vágjunk rájuk éles késsel keresztet, szórjuk meg a felszínüket liszttel, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25 perc alatt készre. Ezalatt háromszorosára dagadnak a zsemlék.
ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 188 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg. A magazinban még több „mentes” pékáru receptjét megtaláljátok.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője