Egy, még langyos túrós batyura aligha lehet nemet mondani, ha pedig még áfonya is van benne, egyenesen vétek visszautasítani!

kep03e

HOZZÁVALÓK 14-16 DARABHOZ:

1 adag hajtogatott élesztős tészta (az alapreceptet lásd a croissant házilag leírásánál) | 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 25 dkg túró | 5 dkg cukor 1 kezeletlen citrom héja | 1 kis méretű tojás | 1 evőkanál búzadara | 30 dkg áfonyalekvár | 15 dkg friss áfonya

1. Az alapreceptben megadottak alapján elkészítjük a hajtogatott élesztős tésztát.

2. A töltelékhez összekeverjük a túrót, cukrot, citromhéjat, tojást és búzadarát.

3. A tésztát lisztezett asztalon 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 14-16 darab négyzetre vágjuk. A széleit lekenjünk felvert tojással, majd egy-egy teáskanál áfonyalekvárt, túrótölteléket és néhány szem friss áfonyát teszünk a négyzetek közepére. Batyut formázunk belőle, szorosan lezárjuk.

4. A batyukat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, letakarva kelesztjük 15-20 percig. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-18 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + A TÉSZTA PIHENTETÉSE
SÜTÉS: 15-18 PERC
KALÓRIA 298 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, további házilag készült péksütemények társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre