HOZZÁVALÓK 14-16 DARABHOZ:
A tésztához: fél dl olívaolaj | 45 dkg liszt + a nyújtáshoz | 3 teáskanál só | 1 dl tej | 1 dl víz | 2 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 1 tojás
A töltelékhez: 50 dkg fehér káposzta | fél dl olívaolaj | só, bors
A díszítéshez: 1 tojás | 2-3 evőkanál szezámmag
1. A töltelékhez a káposztát lereszeljük, olívaolajon megpároljuk egy lábosban. Sóval, borssal ízesítjük.
2. A tésztához a lisztet elvegyítjük a sóval, beletesszük az olívaolajat. A tejet meglangyosítjuk a vízzel és a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, majd beleteszünk 1 egész tojást.
3. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. 30 percig letakarva kelesztjük szobahőmérsékleten.
4. Kissé átdolgozzuk a tésztát, majd lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. A felére rásimítjuk a kihűlt káposztát, majd ráhajtjuk az üres részt. A kisebb téglalapot újra félbehajtjuk, majd a még kisebb téglalapot is félbehajtjuk. Összesen négyszer hajtjuk félbe, ha már túl kicsi, és nem tudjuk, nyújtófával kicsit megnyújtjuk közben. (Így kapunk leveles pogácsát.)
5. Az így kapott réteges tésztát végül 2-3 cm vastagra nyújtjuk lisztezett munkalapon, majd 6-7 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
6. Letakarva 20 percig kelesztjük, a felvert tojással lekenjük, végül megszórjuk a szezámmaggal. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 14-16 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 14-16 PERC
KALÓRIA: 206 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, ahol még több hajtogatott tésztás süteményt is találtok.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre