HOZZÁVALÓK EGY KB. 26 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 1 mokkáskanál őrölt fahéj | 15 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 1 kg alma | 1 citrom leve | 1 teáskanál őrölt fahéj | 4-5 evőkanál cukor
1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral és az őrölt fahéjjal, elmorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal/margarinnal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. A cipót fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
2. A töltelékhez meghámozzuk az almát, kicsumázzuk, felkockázzuk. Ráfacsarjuk egy citrom levét, majd összeforgatjuk a fahéjjal elkevert cukorral.
3. A tésztát elosztjuk kétharmad-egyharmad arányban, lisztezett felületen kinyújtjuk a nagyobb darabot (az alsó tésztalapot), kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson. A másik tésztadarabot akkorára nyújtjuk, hogy teljesen befedje a pitét. Kiszúróval mintákat szúrunk bele.
4. A formába fektetett tésztát villával megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Óvatosan ráterítjük a kiszurkált tésztát, megkenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 30-35 percig.
ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 30-35 PERC
KALÓRIA: 3378 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. számában jelent meg.
Recept és fotó: Kiss-Varga Judit, a Csak a puffin blog szerzője