Fizetőeszközként használták
A maják idejében a kakaóbabot használták fizetőeszközként, és nagyobb értéket tulajdonítottak neki, mint az aranynak. Mivel a kakaóbab termesztése korlátozott volt, így az nem veszített az értékéből, az arany viszont igen.
Túlzott fogyasztása halált is okozhat
A csokoládé nagy mennyiségű és erőteljes serkentőszert, teobromint tartalmaz, aminek a túlzott fogyasztása mérgezést, szívelégtelenséget, görcsöket, akut vesekárosodást és kiszáradást okozhat.
A csokival sok bogarat is eszünk
Egy szelet csokoládé átlagosan 8 rovarrészt tartalmaz, de még így is biztonságos a fogyasztása. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a legtöbb étel természetes szennyeződéssel bír, addig azonban nincs baj, amíg 60-nál több rovardarabot nem veszünk magunkhoz 100 gramm csokoládéval.
A világ kedvenc csokija
Világszerte annyi Toblerone rudat adnak el minden évben, hogy ha a végüket egymás után helyeznénk, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne kitenni belőlük, ami hosszabb, mint a Föld kerülete.
A csokoládé istene
Ennek az édességnek a kakaóföld művelő maják külön istenséget szenteltek, El Chuah azonban nemcsak a kakaó, hanem a kereskedelem istene is volt. Ezzel szemben az aztékoknál a csokoládé istene, Xochiquetzal a termékenység istene is volt egyben.
Így készült az első csokis keksz
1930-ban egy háziasszony, Ruth Wakefield kifogyott a sütéshez használt csokoládéból, így az otthon lévő táblás Nestlé csokiból tört a tésztába. Azt várta, hogy az is teljesen szétolvadjon sütéskor, mint amihez hozzászokott, ám ehelyett nagy csokoládé darabok maradtak a már kisült tésztában. A családnak annyira ízlett az újdonság, hogy Ruth később eladta szabadalmát a Nestlének, a cég pedig egy életen át tartó készlettel ajándékozta meg. És nem mellesleg így született a mindenki által ismert csokis keksz.
Fürdőként is használják
Nemcsak fizetési eszköz volt már az évszázadok során, hanem sokan meg is fürdenek benne. A csokis pakolás nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem a stresszt is csökkenti.
Columbust is csokival köszöntötték
Amikor 1502-ben Guanaja szigeténél földet ért, üdvözlésként egy csésze kakaót kapott az őslakosoktól. Akkor még ez az élelmiszer ismeretlen volt Európában.
A fehér csokoládé nem is valódi csokoládé
A hiedelemmel ellentétben a fehér csoki nem is valódi csokoládé, hiszen nem tartalmaz kakaót, csupán kakaóvajat.
Az európaiak rajonganak a csokiért
Egy kutatás szerint a világ kakaófogyasztásának a felét az európaiak teszik ki. Becslések szerint egy év alatt a britek, németek és a svájciak átlagosan 11 kilogramm csokit esznek meg.
Összeállította: F.R.
Fotó: Thinkstock