Minden évben izgalommal várjuk Magyarország Tortájának kihirdetését, amit ezen a hétvégén, vagyis augusztus 18-19-20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában meg is kóstolhatunk. Az idei, 12. alkalommal meghirdetett verseny győztese a komáromi Jánoska Cukrászda alkotása, a „Komáromi kisleány” fantázianevű torta lett. A korábbi évek finomságaival nosztalgiázunk.

2007 – Madártej torta a budapesti Zila Kávéháztól

A Zila Kávéház nyertes tortája nemcsak nagyon guszta és különleges külsejű, de az ízvilága sem hétköznapi: tojásfehérjével készült, baracklekvárral és vaníliával lett megbolondítva, a tetejét pedig tejszínhabrózsák díszítették.

2008 – Szatmári szilvatorta a budapesti Zila Kávéháztól

A kávéház 2008-ban is pályázott, aszalt szilvával és rummal elkészített tortájuk nagy sikert aratott. A finomságot a csokoládé és a marcipán tette ízletessé, amire tejszínhab, pörkölt mandula és apró zöld marcipánlevelek is kerültek.

2009 – Pándi meggytorta a budapesti Zila Kávéháztól

A Zila a következő évben is elvitte a győztesnek járó díjat, amit a különleges pándi meggyes süteménnyel ért el. A gyümölcs nemcsak a töltelékben, de a tésztában is megtalálható volt, a három piskóta réteg közé pedig mascarpone és fehér csokoládés alapkrém, valamint egy kis cherry brandy és fahéj is került.

2010 – Szilvagombóc torta a veresegyházi Sulyán Cukrászdából

2010-ben a veresegyházi Sulyán Cukrászda győzedelmeskedett az országos versenyen. Tortájukat a népszerű szilvás gombóc receptje ihlette, különlegessége, hogy Sacher-torta lapok közé tették az aszalt szilva darabokat, a sütemény közepébe pedig egy marcipános szilvás desszertet rejtettek.

2011 – Kecskeméti barackos kölestorta a budapesti Zila Kávéháztól

Ebben az évben ismét a budapesti Zila Kávéház győzött, méghozzá egy egyedülálló kölestortával. A kölesből, lenmagpehelyből és mandulalisztből sütött piskótát tejszínhabbal, sárgabarackdarabokkal és gyümölcsöntettel bolondították meg.

2012 – Szabolcsi almás máktorta a veszprémi Koko Cukrászdából

2012-ben a veszprémi Koko Cukrászda alkotása lett az első. A torta jellemzően magyar alapanyagokból készült: a hat darab mákos lap között fahéjas almás töltelékkel és tejszínes vaníliás krémmel is találkozhattunk. A kész édesség fehér krémmel, almadarabokkal és mákkal lett díszítve.

2013 – Milotai mézes grillázstorta a budapesti Major Cukrászdából

A sorban következő győztes torta már a nevében is egyedi. A budapesti Major Cukrászda finomsága kétféle krémmel és 30 dkg dió felhasználásával készült, felépítése pedig attól volt igazán érdekes, hogy az egyes rétegeket ropogós, diós-grillázsos töltelék választotta el egymástól.

2014 – Somlói revolúció a székesfehérvári Damniczki Cukrászdából

Négy évvel ezelőtt a fehérvári Damniczki Cukrászda adta a legkülönlegesebb tortát a nagyközönségnek, ráadásul egy nagyon izgalmas fantázianévvel. Az újraalkotott somlói galuska étcsokis mousse-t, diós grillázsréteget, narancsot és fehér csokoládékrémet is tartalmazott.

2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászdából

2015-ben a G&D Kézműves Cukrászda alkotása lett a kiválasztott, a sárgabarackos, mandulás, csokoládés és karamellás ínyencség harmonikus ízhatást eredményezett, amit végül egy kis sárgabarack pálinkával is megspékeltek. A torta tetején csokoládé szeletek, valamint apró tejszínhabformák díszelegtek.

2016 – Az Őrség Zöld Aranya a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászdából

Tavalyelőtt egy nagyon látványos desszert győzedelmeskedett, ismét a G&D Kézműves Cukrászda jóvoltából. A tökmagolajjal, mandulaliszttel és málnazselével elkészített torta számos meglepetést tartogatott: fehércsokis ganache, hántolt ostya, de tökmag praliné is került a finomságba. A nemzeti színeket felvonultató torta különleges látványt nyújtott.

2017 – Balatoni Habos Mogyoró a budapesti SUGAR! Design Cukrászdából

Pontosan egy évvel ezelőtt egy budapesti design cukrászda tortája vitte el az első díjat. A SUGAR! Cukrászda egy igazi nyári – legalábbis nevében – csemegét nevezett az ország tortáinak versenyére. A mogyorós mousse és habtészta alapú desszertet tejcsokis karamellahabbal, mogyoróval és feketeribiszkével vegyítették. A balatoni jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes csonthéjasára, a mogyoróra utal.

Szöveg: L. J.

Képek: a cukrászdák weboldalairól és Facebook-oldalairól, Pinterest