Az egészséges, más szóval egészségtudatos étrend szabályai viszonylag egyszerűek: legyen vegyes, változatos, tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjeforrásokat, összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag gabonákat, hüvelyeseket, telítetlen zsiradékokat (növényi olajokat és olajos magvakat), és persze sok folyadékot, vagyis vizet.
Ennek ellenére a fogyni vágyók jó része mégsem ezekből indul ki, hanem valamilyen népszerű étrendet, diétát követ. „Ezeknek az étrendeknek egy része a szénhidrátok, fehérjék és zsírok egészséges, nagyjából 50-20-30 százalékos arányát eltolja valamelyik irányba, ezért bizonyos nyersanyagcsoportból vagy túl keveset, vagy túl sokat tartalmaz. Jelentős és hosszú távú kockázatokkal, mellékhatásokkal is járhat, ha nem megfelelő odafigyeléssel alakítjuk ki az étrendünket” – mondja Schmidt Judit dietetikus.
Csiki Judit, a Nők Lapja Egészség újságírója Schmidt Judittal beszélgetett a különféle étrendekről, illetve arról, hogy honnan tudatjuk, hogy egy ígéretes diéta egészséges-e.
Diéta kisokos – mi micsoda?
Azt, hogy a dietetikus mit gondol a mai divatos diétákról, mint a keto és a paleolit, a húst nem evők által kedvelt vegán vagy TÉNÉ, a mindenevők által preferált mediterrán, DASH vagy flexitáriánus, az kiderül a Nők Lapja Egészség 2024. márciusi lapszámából.
A Nők Lapja Egészség legújabb lapszáma már kapható az újságárusoknál.
Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu