Ehető madáretető
Amire szükségetek lesz:
- egy csésze sertészsír
- egy csésze darabos mogyoróvaj
- három csésze kukoricaliszt
- fél csésze fehér liszt
- négy csésze madáreleség
- egy csomag zselatin
- kuglóf süteményforma
- virágkötő drót
- raffia vagy más jellegű szalag
Így készítsétek el:
A sertészsírt és a mogyoróvajat olvasszátok össze, majd keverjétek bele a kukoricalisztet, a fehér lisztet és a madáreleséget. A zselatint fél csésze vízben oldjátok fel és ezt is adagoljátok hozzá a magvakhoz. Egy kuglóf süteményformát kenjetek ki zsírral és a keverék felét egyenletesen oszlassátok el benne. A virágkötő drótból vágjatok egy akkora darabot, ami körbehajtva belefér a formába, tegyétek bele, majd adagoljátok rá a maradékot – ez azért fontos, mert a drót strapabíróbbá teszi az eleséget, ha a madarak rászállnak. Végül a majdnem kész eleséget tegyétek egy éjszakára hűtőbe, és másnap tetszőleges szalaggal akasszátok fel a kertetekben álló fára.
Az ötletet itt találtuk.
Formás „kekszek” nem csak karácsonyra
Amire szükségetek lesz:
- süteménykiszúró formák
- madzag
- olló
- madáreleség
- dió
- mazsola
- reszelt sajt
- sertészsír
- tepsi
- zsírpapír vagy sütőpapír
Így készítsétek el:
A madáreleséget, a diót, a mazsolát, a reszelt sajtot és a szobahőmérsékletű, olvadt sertészsírt tegyétek egy tálba és alaposan keverjétek össze a hozzávalókat. A tepsire fektessetek zsírpapírt és helyezzétek rá a kiszúróformákat. Mielőtt belekanalaznátok a madáreleséget, vágjatok le darabokat a madzagból, és hurkoljátok át a formákon – így fel tudjátok majd kötni a kész finomságokat. A kezetekkel egyenletesen nyomjátok bele a madáreleséget a formákba – figyelve, hogy a madzagnak jusson egy pici lyuk – aztán tegyétek hűtőbe és várjátok meg, amíg a zsír megdermed. Ezután nincs más dolgotok, mint kinyomni a madárkekszeket a formából, és felakasztani őket például az erkélyen vagy a teraszon.
Az ötlet erről az oldalról származik.
Teadélután a madarakkal? Miért ne!
Amire szükségetek lesz:
- 25 dkg sertészsír
- 75 dkg madáreleség
- teáscsészék
- vágódeszka
- szalagok
Így készítsétek el:
Egy nagy vágódeszkán, vagy akár egy tálban dolgozzátok össze a madáreleséget a szobahőmérsékletű zsírral. Osszátok négyfelé a masszát, majd adagoljátok bele négy teáscsészébe. Töltsétek majdnem a pereméig – egy pár millimétert azért érdemes hagyni, hogy a madarak jobban meg tudjanak kapaszkodni a szélében. A szalagokból vágjatok hosszabb darabokat és jó erősen kössétek össze a csészéket a fülüknél fogva. A tetején lévő fület a szalaggal rögzítsétek egy faágra.
Ezen az oldalon bukkantunk rá az ötletre.
Szöveg: D.A.
Fotó: idealhome.co.uk, rebeccasbirdgardensblog.blogspot.hu, thenaturalweddingcompany.co.uk