Bodza, bodza, bodza! Minden, amit tudni érdemes a szezon kedvencéről (recepttel)

Akik hozzánk hasonlóan szeretik a bodza illatát és ízét, azoknak ez az időszak egyértelműen kedvez. Itt a szezon, a fehér virágoknak pedig nemcsak a látványát imádjuk, hanem a belőlük készült italt, sőt ételt is. Bodza-tippek következnek.

Bodzavirág mindenütt

A bodza (népies nevén például bocfa vagy csete) egy nagyon gyorsan növekedő és terjedő növény, ami szinte mindenhol, útszélen, mezőkön, kerítések mentén és persze a kertünkben is kiválóan eléldegél. Az olykor több méteresre is megnövő fa bogyója és fehéres-sárgás virága pedig nemcsak finom illatú, de számos formában fogyasztható is. Az évezredek óta ismert, szeretett és felhasznált növény május és június hónapban virágzik. A benne található cukrok és C-vitamin miatt természetes energiaforrás, amelyet teaként, üdítőként, de akár süteményben is felhasználhatunk.

Gyógyhatása

A bodzának erős izzasztó hatása van, ezért lázcsillapításra kiváló. A növény virága ezen kívül vízhajtó, ezért ajánlatos fogyasztani vese és húgyhólyag betegségben szenvedőknek, de akár fogyókúrázóknak, emésztési gondokkal küzdőknek is. Torokgyulladás, meghűlés és köhögés esetén is javasolt, emellett vértisztító és a szoptatás idején is kiváló, hiszen segíti a tejelválasztást. Enyhe alkoholos kivonatát akár még nyugtatóként is használhatjuk. Külsőleg – például fürdővízben vagy borogatásként – hatásos fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, sebekre, duzzanatokra pedig nagyon jó fájdalomcsillapító és -enyhítő szer.

Fontos!

  • A bodzanövény éretlen bogyóját nem szabad elfogyasztani, mert a benne levő glikozid émelygést, hányingert és hasmenést is okozhat.
  • Az erdőkben, utak mellett vagy parkokban növő élénkpiros bogyókat termő fürtös bodza emberi fogyasztásra nem alkalmas!

A klasszikus bodzaszörp receptje

A legtöbb háztartásban biztosan készült már bodzaszörp, van, aki a nagymama receptje alapján készíti, van, aki pedig minden évben kipróbál egy-egy újat. Mi most egy jól bevált, klasszikus receptet mutatunk:

  • 5-6 bodzavirág fej (lehetőleg erdőből vagy a kertből)
  • 30 dkg cukor (ízlés szerint utólag is cukrozható)
  • 4,5 l hideg víz
  • 1 és fél citrom leve
  • 16 szem citrompótló (a tartósításhoz)

Finoman mossuk át a bodzavirág fejeket, majd helyezzük őket egy nagyobb edénybe. Szórjuk rája cukrot, adjuk hozzá a vizet, a citromlevet és a citrompótlót, majd két napig pihentessük a hűtőben. Utólag, ha édesebb ízre vágyunk, cukrozhatjuk, de akár citromlevet is adhatunk hozzá. A kész szörpöt hűvös helyen tároljuk (3-4 napig eláll a citrompótló és a hideg hatására), és ízlés szerint jéggel, citrommal, mentalevéllel, levendulával vagy önmagában fogyasszuk.

+1 mennyei recept: rántott bodzavirág

Egyszerű, de nagyszerű fogás, amihez elég, ha beleforgatjuk a megmosott növényt egy egyszerű palacsintatésztába, kisütjük, és egyéb szezonális (eper, cseresznye) gyümölcsök kíséretében fogyasztjuk.

Még több növényekkel kapcsolatos információt találtok a Nők Lapja Kert és Virág különszámában.

Szöveg: L. J., S. R.

Nyitókép: Pixabay

(gardenista.com)