Németország (NDK)
Puffancs torta.
30 deka lisztből, 10 deka vajból, 10 deka cukorból, 1 tojás sárgájából, kevés élesztőből és tejből könnyű kuglóftésztát keverünk. Ha megkelt, a tészta felét kivajazott formában öntjük. 15 deka cukorból és 10 deka vajból krémet keverünk, ezt rákenjük a tésztára, és a krémre ráöntjük a tészta megmaradt részét. Egy csomag kókuszreszeléket összekeverünk 15 deka vajjal, 25 deka porcukorral, egy tojás sárgájával, majd vízgőz fölött sűrűre összefőzzük. A sűrű krémet ráöntjük a tésztára. Előmelegített sütőben alsó-, majd felsőlángon sütjük.
Marhafartő leves
Egy kg marhafartőt darabokra vágunk és zsíron alaposan megpirítjuk, majd fedő alatt pároljuk. Gyakran és alaposan kevergetjük. Két db feldarabolt hagymát vörös héjával együtt bedobunk a húshoz, továbbá egy csomag tisztított és felaprított zöldséget. Ha ez is alaposan megpirult, tovább pároljuk a hússal együtt. Feleresztjük vízzel, és ha minden megpuhult, a hús kivételével a lében főtteket átpaszírozzuk. Egy kis paradicsomot keverünk a levesbe, nagyon kevés liszttel behabarjuk, és ha már felforrt, egy pohár vörösbort öntünk hozzá. A húst leszedjük a csontokról, betesszük a levesbe. Sóval, borssal ízesítjük.
Bulgária
Tarator leves
Személyenként két uborkát meghámozunk, lesózzuk, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Ezután kinyomjuk a sót, az uborkát levestálba tesszük, elkeverjük 2 deci aludttejjel, vagy joghurttal. Tetejére 2—3 deka, durván vágott diót szórunk. Jégbehűtve tálaljuk. (Remek étel nyáron, nagy melegben.)
Sajtos rétes
A kész, vagy otthon készült rétestésztát kb 15X15 cm kockákra vágjuk. Minden kocka közepébe egy vékony szelet gomolyasajtot teszünk. A sajtot kissé megsózzuk. Két-három szelet paradicsomot teszünk rá, és egy kávéskanálnyi vajat. A rétestésztát öszszehajtogatjuk, és sütőben megsütjük.
Nyugat-Németország
Zsemlegombóc
10 darab, egészen kiszáradt zsemlét egy mély tálban összedarabolunk, és annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy gyúrható massza legyen. Egy csomag apróra vágott petrezselymet, sót, törött borsot, egy egész tojást, egy csapott evőkanál lisztet keverünk hozzá. Vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk a masszából, és lobogó forró vízben kifőzzük. Mártásos húshoz, főzelék mellé nagyon finom.
Rizses hal
Negyed kg rizst megpárolunk ; ha megpuhult, hozzákeverünk két-három zöldpaprikából és egy-két paradicsomból főtt lecsót (hagyma nélkül). Fél kg tonhalat fedő alatt megpárolunk és szeletekre vágva rátesszük a tűzálló edénybe rakott rizsre. Leöntjük két deci tejfellel és néhány percig sütőbe tesszük.
Hollandia
Hamburger
Nagyon finomra darált marhahúst sóval és borssal elkeverve pogácsa formában forró olajban kisütünk. Egy zöldsaláta levélre tálaljuk, a húsra egy kávéskanál kecsupot teszünk, a hús mellé egy felszeletelt keménytojást és néhány szelet nyers hámozott uborkát.
Omlett
Tíz dkg hámozott, szeletelt gombát egy hámozott és feldarabolt paradicsomot, 5—6 deka zöldborsót megpárolunk. Két tojást habosra felverünk, omlettnek megsütjük. A zöldséget ráöntjük. Az omlettet összehajtjuk. Sós burgonyát tálalunk mellé.
Anglia
Paradicsomos bab
Fehér babot sós vízben egészen puhára főzünk. A vizet leszűrjük. Forró olajban vagy főzővajban egy doboz paradicsommal, sóval, borssal és majoránnával ízesítve néhány percig födő alatt pároljuk. Olajban aranysárgára sült fehér kenyérszeletekre tálaljuk a paradicsomos babot.
Jugoszlávia
Sült gomba
Személyenként tíz deka szép nagy sampinyon gombákat egyben tűzálló tálba teszünk. Sózzuk, borsozzuk. Egy csomag apróra vágott petrezselymet szórunk rá, és bőven leöntjük olajjal. Sütőben puhára sütjük. Remek előétel.
Bosnyák egytál
25 dkg sertéshúst 25 dkg bárányhúst kockára vágva olajon megpárolunk. Ha már félig megpuhult, egy kilogramm laskára vágott kelt, zöldpaprikát, paradicsomot, egy felszeletelt hagymát, sót, borsot teszünk hozzá és feleresztjük vízzel. Addig főzzük, amíg jó sűrűre össze fő. Ha elkészült, egy pohár fehérbort öntünk hozzá.
Spenótos rétes
A rétestésztára megtisztított, megfőtt leveles spenótot “egyenletesen elosztva rákenjük. Megszórjuk reszelt sajttal, só, bors. Előmelegített sütőben alsó- majd felsőlángon megsütjük.
A helyszínen gyűjtötte:
Szepes Magda
Nők Lapja 1972/17. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / Urbán Tamás