- Hétfő: Gombaleves, túrós tészta, körte.
- Kedd: Zöldségleves, nyúlpörkölt burgonyával, káposztasalátával.
- Szerda: Tejfeles bableves, rakott karfiol, alma.
- Csütörtök: Burgonyaleves, halpaprikás, birskompót.
- Péntek: Paradicsomleves, gombás kel.
- Szombat: Rakott káposzta, burgonyás pogácsa.
- Vasárnap: Húsleves daragaluskával, tejfeles borjúszelet tarhonyával, forgácsfánk, alma.
Gombavagdalék
Fél kiló gombát, 25 deka zöldpaprikát (paprika nélkül is elkészíthető) bő zsíron hagymával, kevés piros paprikával megpárolunk. Ha elkészült, húsőrlőn leőröljük 10–12 deka sertéshússal. 15–20 deka áztatott kenyérrel, vagy zsemlyével, két tojással, kevés morzsával, egy kanál zsírral és némi fokhagyma péppel (ízlés szerint) összegyúrjuk. Azután pogácsákat formálunk belőle, vagy egészben, jól zsírozott edényben, sütőben megsütjük. (A tetejét is kenjük meg zsírral).
Gombapalacsinta
Vékony palacsintatésztákat sütünk, s az alábbi töltelékekkel vékonyan megkenjük. 15 deka gombát bő zsíron, piros paprikával, kevés fokhagymával megpárolunk. Aztán ledaráljuk és összekeverjük 25–35 deka sós vízben főtt, apróra vágott parajjal és kevés tejfellel. Ezzel a palacsintákat megtöltjük, begöngyöljük, tojásban és morzsában meghempergetjük és forró zsírban kisütjük. (Ezt el is hagyhatjuk, mert enélkül is ízletes.)
Gombakrokett főzelékhez
Fél kiló gombát puhára párolunk és ledaráljuk, azután összekeverjük 10–15 deka tejben áztatott kenyérrel, egy tojással, kevés morzsával. Lapos pogácsákat formálunk belőle, s forró zsírban kisütjük.
Gombagulyás
Két fej reszelt hagymát egy evőkanál zsírral, kiskanál piros paprikával, két kiló gombával, szükség szerinti mennyiségű vízzel és sóval főni tesszük. Negyedórai főzés után 25 deka kockára vágott burgonyát adunk hozzá, s tovább főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ízlés szerint önthetünk bele paradicsomot, vagy ha elkészült, kevés tejfellel és liszttel behabarhatjuk.
Gombás kel
Finomra vágott gombát kevés zsíron puhára párolunk s megsózzuk. Egy fej kelkáposzta leveleit leszedjük, leforrázzuk. A leveleket megtöltjük a párolt gombával, besodorjuk és zsírozott lábasba sűrűn egymás mellé tesszük. Végül tetejét egy tojásból, egy kanál lisztből, egy kanál tejfelből készült habarékkal leöntjük és sütőben megsütjük.
Gombasaláta
A felszeletelt gombát sós vízben megfőzzük. Pohárban ízesített, hígított ecetes levet készítünk. A gombára kevés vékony karikára vágott vöröshagymát teszünk s leöntjük az ecetes lével.
Gomba rizskásával
A megmosott, apróra vágott gombát vízben megfőzzük. Ha megfőtt, levét leöntjük és ebben a lében főzzük meg a rizst. Amikor a rizs megfőtt, leszűrjük s összekeverjük a gombával, kevés zöldpetrezselyemmel, sóval fűszerezzük. Ugyanezt elkészíthetjük zsírban párolt gombával és rizzsel is.
Sült gomba erdélyiesen
A gombakalapokat több vízben megmossuk, kissé megszárítjuk s a lemezes részét apróra vágott füstölt szalonnával, esetleg juhtúróval, apróra vagdalt zöldpetrezselyemmel s ízlés szerint sóval meghintjük. Zsírozott lábosban lassú tűznél sütjük.
Nők Lapja 1952/46. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / Ebner