Érdekesség a Nők Lapja archívumából.
  • Hétfő: Zöldborsóleves, gombás tarhonya.
  • Kedd: Húsleves, spenótfőzelék főtt marhahússal.
  • Szerda: Zellerkrémleves, burgonyás lángos, alma.
  • Csütörtök: Májkrémleves, töltött káposzta (készétel), diós kifli.
  • Péntek: Burgonyapüréleves, túrós palacsintia, befőtt.
  • Szombat: Paradicsomleves, hal tejfeleslében.
  • Vasárnap: Kacsaaprólékleves, kacsapecsenye párolt káposztával, vaníliás perec.

Burgonyapüréleves

Nyers burgonyát karikára vágunk, s apróra vágott hagymával zsíron pároljuk. Ha megpuhult, liszttéi behintjük és csontlével feleresztjük. Mikor a burgonya szétfőtt, átpasszírozzuk és sóval, fűszerrel ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott zsemlyekockákat szórunk bele.

Hal tejfeleslében

A halszeleteket borban és csontlevében, hagymával, sóval .felforraljuk. Egy edényben vajat, vagy zsírt forrósltunk, öntünk bele kevés paradicsomot, majd zöldpetrezselymet szórunk rá. Felforraljuk, öntünk hozzá a hal levéből is. Azután tejfelt összekeverünk kevés liszttel, ezt is beleöntjük a lébe, mégegyszer felforraljuk, s az egészet a halra öntjük.

Vaníliásperec

25 deka lisztet, 12 deka vajjal (vagy margarinnal) eldörzsölünk. Azután hozzáadunk egy csipetnyi sót, 12 deka vaníliás porcukrot, két tojás sárgáját és annyi tejfelt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kisujjnyi vékonyra nyújtjuk és pereceket formálunk belőle. A perecek tetejét kenjük meg tojással, hintsük meg bőven vaníliás-cukros dióval, végül tegyük tepsibe és lassú tűznél halványsárgára sütjük.

Sós tearudak

30 deka lisztet fél csomag sütőporral, 15 deka zsírral, egy tojás sárgájával, féldeci tejjel jól összegyúrunk. (Ízlés szerint sózzuk.) Azután a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval hosszú, keskeny szalagokat vágunk belőle. A rudak tetejét tojás fehérjével megkenjük, sóval és köménnyel meghintjük, közepes tűznél megsütjük.

Leveles-sajtos rúd

15 deka lisztből, 10 deka vajból, félcsomag sütőporból kevés sóval és vízzel rétestésztát készítünk. A tésztát kinyújtjuk, tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük. Ezt háromszor-négyszer ismételjük. Végül a tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, sóval és sajttal vastagon behintjünk. Közepes tűznél sütjük.

Keksz

0,5 kg lisztet másfél deci tejjel, két tojással, 15 deka cukorral, 10 deka vajjal, egy csomag sütőporral és egy vaníliáscukorral jól meggyúrunk. A tésztát eldolgozzuk, késhát vastagságúra nyújtjuk és kekszszúróval kiszaggatjuk. Végül tegyük tojásfehérjével megkenjük, közepes tűznél sütjük.

Nők Lapja 1953/1. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / FŐFOTÓ