A különféle teák nemcsak megfázás vagy allergia ellen kiválóak, hanem számos más előnyös tulajdonságuk is ismert. Persze nem összehasonlítható a filteres tea a szálas változattal, érdemes inkább az utóbbit választani. Kisokosunkban tíz teafélét mutatunk be.

Ceylon tea

Ez a Srí Lankáról származó, kiváló teakeverék erős élénkítő hatásáról ismert. Gyorsítja az anyagcserét, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig lassítja a bőr öregedését, és segít leküzdeni a mindennapi stresszt. Kiváló reggeli frissítő, akár önmagában, akár egy kis mézzel.

Earl Grey

Ez a teafajta a fekete teák csoportját erősíti, nevét egy brit miniszterelnökről kapta. Az Earl Grey-t előszeretettel használják például sütemények ízesítésére is. Egy jellegzetes délkelet-ázsiai citrusféléből nyert anyaggal, bergamottolajjal ízesítik. A fekete teák jellegzetessége, hogy sok feldolgozási folyamaton mennek keresztül, így a jótékony hatásuk is jelentősen csökken a feldolgozás során. Ezzel együtt élénkítő hatásúak, tehát estefelé érdemes kerülni a fogyasztásukat.

Fehér tea

Ma a legkiválóbb minőségű fehér tea Dél-Kínából származik. Korábban úgy tartották, hogy ez a tea halhatatlanná teszi fogyasztóját. Évente csupán egyszer, két napon keresztül gyűjthető be ez a teatípus, ettől olyan értékes. Az íze nem annyira karakteres, de rendkívül magas az antioxidáns-tartalma. Javítja a koncentrációs képességet, valamint segít elkerülni a szív- és érrendszeri problémákat.

Gyógyteák

A gyógyteáknak számtalan változata ismert. Az alapjuk értelemszerűen minden esetben egy-egy gyógynövény. Készíthetünk gyógyteát klasszikusan kamillából, borsmentából vagy citromfűből, de ezek keveréke is remek megoldás. Arra azonban figyeljünk, hogy a gyógynövények nagyon érzékenyek, ezért mindig kövessük az adott növényre vonatkozó használati utasítást: csak addig áztassuk, ameddig kell, ha valamelyiket nem szabad leforrázni, ne így járjunk el.

Jázmintea

A Himalájából származó jázmintea Ázsia közkedvelt itala, közel 700 éve készítik, ez az egyik legnépszerűbb ízesített fajta. Általában zöld tea az alapja, ezt keverik össze a jázmin illatos szirmaival. Remek ital, energiát ad, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és az ízületi fájdalmakat. Lágy íze ellazít és megnyugtat.

Matcha tea

A matcha a zöld tea egyik változata, Japánban nagyon kedvelt fajta. A tealeveleket púder finomságú porrá őrlik, és ebből készül ez a jellegzetes erős, zöld színű ital. Így nemcsak a tea kivonatát, hanem magát a levélkét is elfogyasztjuk, ennélfogva a hatás is hatványozódik. Magas antioxidáns tartalmú.

Oolong tea

Az oolong tea a zöld és fekete tea testvére, a különbség közöttük csupán a  feldolgozás módjában rejlik. Ötvöződnek benne a zöld és a fekete tea jótékony hatásai: élénkítő, de nem annyira magas a koffeintartalma, mint a fekete teának, ezért a koffeinre érzékenyek is fogyaszthatják. Csökkenti a koleszterinszintet, és segítségével felgyorsítható a fogyás.

Rooibos tea

Ez a csodaszép vörös színű tea a Dél-Afrikában honos vörös fokföldirekettye hajtásaiból készül. Finom, lágy íze mellett az élettani hatásai is kedvezőek. Mivel a rooibos koffeinmentes, este is bátran fogyaszthatjuk, kiváló szomjoltó. Magas antioxidáns és ásványi anyag tartalmú, görcsoldó, gyulladásgátló, és enyhítheti a fejfájást is.

Sárga tea

Ezt a teafajtát (is) a feldolgozás módja teszi annyira különlegessé. Magyarországon főleg az ázsiai ételeket forgalmazó boltokban kapható. A betakarítást követően ezt a fajtát enyhén fermentálják, de nem megy át az oxidáció folyamatán. Az íze gyümölcsös jegyeket hordoz.

Zöld tea

A zöld tea a fekete teával ellentétben egyáltalán nem esik át a fermentáció folyamatán, ezért képes megőrizni a növény összes jótékony hatását. A zöld tea C -, B2-, K- és D-vitamint is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, és segíthet megelőzni a fogszuvasodást.

Fotó: Thinkstock

(thespruce.com)